Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38 Godis med julsmak Knäck, kola och ch
oklad - grundpelarna på julens godisbord. Här får du en variant på allihop. Ingefära gör kolan extra begärlig, knäckklubborna smakar friskt av lime och chokladen känns lyxig med pistaschtäcke. Att ha en uppesittarkväll nära jul med godispyssel är en mysig tradition, men eftersom knäck och kola kan frysas kan man göra dem i förväg om man hellre vill det. Enda faran då är att de förmodligen är uppätna före jul! Hemgjort godis, fint inpackat, är också en jättetrevlig present på glöggbjudningen eller som julklapp. TEXT ANN A GIDGÅR D RECEPT MALI N LANDQVIS T OC H SANN A LIEDGRE N FOTO JOE L WÅREU S UMEKNÄCKKLUBBOR För att klubborna ska bli hårdare än vanlig knäck måste smeten koka lite längre och bli hetare än vanlig knäck Se spalten här bredvid. För en mer »gammeldags» knäck kan söt mandeln bytas ut mot ströbröd. Pinnar av trä finns i hobbyaffärer. CA 20 KLUBBOR 2 dl vispgrädde 2 dl ljus sirap 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 msk smör 3/4 dl finhackad sötmandel eller ströbröd finrivet skal av 2 vältvättade lime smörgåspapper, pinnar, tejp 38 GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med att förbereda klubborna. Skär upp en mjölkkartong och klipp ut runda hål, ca 2 cm i diameter. Tejpa fast kartongen ordentligt på fyra glas, ett i varje hörn, så att kartongen kommer upp en bit. Forma strutar av smörgåspapperet och fäst med ett klistermärke eller tejpbit. Var noga så att strutarna blir täta i toppen. Ställ dem i hålen i kartongen med spetsen nedåt. 2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och smör i en rymlig kastrull. Koka tills knäcken är ca 125°C eller gör kulprovet (se spalt) och koka sedan ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt sötmandel och limeskal. 3. Fördela smeten i strutarna med hjälp av två små skedar. Om den stelnar i kastrullen, låt den få ett snabbt uppkok och fortsätt sedan som innan. Stick ner pinnar i klubborna. Låt stelna i minst 4 timmar eller över natten. Tips! Smeten kan klickas i knäckformar, ca 70 stycken, men då får man bara koka den till ca 120°C, annars blir den för hård. FÖR ALLA? Limeknackklubbor innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. (Använd glutenfritt ströbröd till gammeldags knäck vid celiaki.) PRESENTKLUBBOR: Sätt små klistermärkesstjärnor i guld på papperet runt klubban. Buffé 11/2001
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40