Buffé TARTE TATIN En paj lika vacker som god – tar
te tatin med tomater är ett måste till vårens firanden!
BUDGET laga billigt! GENVÄG Köp färdiga rårörda l
ingon istället för att göra egna. Lingonen är goda till exempelvis köttbullar, ugnspannkaka, potatisbullar eller vilt. Eller varför inte till gröten eller desserten? VISSTE DU ATT... … det som skiljer raggmunk från råraka är att den innehåller ägg, mjölk och mjöl, likt en UGNSRAGGMUNK MED FLÄSK OCH LINGON 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 dl frysta lingon 1 dl strösocker 4 ägg 4 dl mjölk ½ tsk salt 1 ½ dl vetemjöl 2 bakpotatisar ca 700 g 2 morötter ca 375 g skivat rimmat stekfläsk smör GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Rör lingonen med sockret i en kastrull på svag värme tills sockret smälter. Låt svalna. 2. Smörj en långpanna ca 30 x 40 cm med 2 msk smör. Vispa ihop ägg, 1 dl mjölk och salt. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken. Skala och riv potatisen grovt. Blanda ner i smeten. Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen 30–35 minuter eller tills den är krispig och gyllene. 3. Skala och riv morötterna. Stek fläsket knaprigt i 1 msk smör. Servera raggmunken med fläsk, lingon och morötter. pannkakssmet? Rårakor å andra sidan består endast av riven potatis. Svinnventera Ordet kommer från Livsmedelsverkets ordlista över “svinniska” och betyder att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt. Ännu fler spartips och matinspiration för en billig peng hittar du på buffe.se "I frysen är det alltid säsong och frysta grönsaker är väldigt mycket billigare än färska" – Emilia Milosavljevic i sin bok Billiga veckan 19 BUFFÉ #04/2024 JENNY BÄCKLUND Aktuell med boken Mat för snåla och fattiga och budgetinspiratör under samma Instagramnamn, här delar Jenny sina bästa tips. Vilka är de tre enklaste sätten att sänka sina matkostnader? – Inte handla mer färskvaror än man hinner äta upp, handla varor med kort datum samt kolla butikernas erbjudanden. Vilka fördomar finns det mot billig mat? – Att mat som har ”bäst före”-datum samma dag är dålig. Varken producenten eller butiken vill ju riskera att maten är oätlig eller att kunderna ska bli sjuka, så datumet sätts med god marginal. Vilka ekonomiska fällor ska man akta sig för när det kommer till mat? – I Sverige slängs otroligt mycket mat, främst frukt, grönsaker och bröd. Jag tror att många storhandlar och köper för mycket färskvaror som man inte hinner äta upp innan de blir dåliga. Jag tycker att man ska storhandla någon gång i månaden och sedan komplettera i veckorna med just färskvaror. Storpack lönar sig inte alltid, äter ni bara en halv korg med kiwi så kanske det är bättre för plånboken och miljön att bara köpa tre. Vi måste också bli bättre på att förvara maten rätt, för att maxa hållbarheten. Här hittar du inspiration, tips och knep som gör matlagningen både godare – och billigare! 3 sätt att spara Välj bacon istället för stekfläsk. Vanlig, mjölig potatis funkar lika bra som bakpotatis. Olja långpannan istället för att använda smör. Budgetspalten Styling Charlotta Norlén Foto Emma Shevtzoff
Buffé JAPANSKA PANNKAKOR Amerikanska pannkakor, sl
äng er i väggen! Tro det eller ej: den japanska versione
Buffé AREPA CON PERICO Uppgradera brunchen och pro
va venezuelanska majsbröd, fyllda med krämig äggröra med