Buffé TARTE TATIN En paj lika vacker som god – tar
te tatin med tomater är ett måste till vårens firanden!
PANNKAKOR THAILÄNDSKA PANNKAKOR 4 PERSONER / ÖVER
60 MIN INGREDIENSER 1 ägg 3 msk sötad kondenserad mjölk 1 krm salt 4 ½ dl vetemjöl 2 skivade bananer neutral rapsolja, smör sötad kondenserad mjölk och hasselnötskräm till servering GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop ägg, 1 dl vatten, kondenserad mjölk och salt. Rör ner mjölet och knåda till en smidig deg. Låt vila övertäckt i rumstemperatur 30 minuter. Dela degen i 8 bitar och rulla till bollar. Låt vila övertäckta i rumstemperatur 1 timme. Tryck ut och dra varje boll till en tunn pannkaka med oljade händer på en oljad bricka. Se till att de blir riktigt tunna och nästan transparenta. 2. Stek pannkakorna i smör på båda sidor tills de får lite färg. Fyll med skivad banan och vik ihop till ett fyrkantigt kuvert. Bred på hasselnötskräm och ringla över kondenserad mjölk. Skär i bitar och servera. Ålandspannkaka Gotlandspannkakans åländska kusin görs traditionellt på mannagryn, även om vissa lagar den med risgryn. Istället för saffran är ugnspannkakan kryddad med kardemumma och den serveras vanligtvis med rårörda bär eller sylt, helst gjord på plommon. Och såklart – snömos, det åländska ordet för vispgrädde! ÅLANDSPANNKAKA 4–6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 liter mjölk (3 %) 1 dl mannagryn ¾ dl vetemjöl ½ tsk salt 1 tsk mortlade kardemummakärnor 3 ägg 1 dl strösocker 25 g smör vispad grädde till servering Plommonkompott 150 g torkade katrinplommon ½ dl strösocker 1 kanelstång GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner mannagrynen och koka på svag värme under omrörning ca 5 minuter. Låt svalna. 2. Sätt ugnen på 200°C. Sikta ner mjöl i gröten och blanda ner salt och kardemumma. Vispa ägg och socker fluffigt och rör ner. Häll i en smord form ca 20 x 30 cm. Klicka på smöret. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. 3. Plommonkompott: Skär plommonen i bitar och lägg i en kastrull med 3 dl vatten, socker och kanelstång, låt koka ca 15 minuter på svag värme till en tjock kompott. Låt svalna. 4. Servera pannkakan med plommonkompott och grädde. Thailändska pannkakor Om du någonsin varit i Thailand har du nog inte undgått den söta doften av nygräddade pannkakor som sprider sig från de många matstånden. Det som serveras är tunna thailändska pannkakor fyllda med banan och toppade med hasselnötskräm och sötad kondenserad mjölk, skurna i munsbitar. Roti Gluay är det thailändska namnet på street food-rätten som äts både som mellanmål och dessert! 22 BUFFÉ #04/2024
Buffé JAPANSKA PANNKAKOR Amerikanska pannkakor, sl
äng er i väggen! Tro det eller ej: den japanska versione
Buffé AREPA CON PERICO Uppgradera brunchen och pro
va venezuelanska majsbröd, fyllda med krämig äggröra med