Buffé TARTE TATIN En paj lika vacker som god – tar
te tatin med tomater är ett måste till vårens firanden!
Buffé JAPANSKA PANNKAKOR Amerikanska pannkakor, sl
äng er i väggen! Tro det eller ej: den japanska versione
Buffé AREPA CON PERICO Uppgradera brunchen och pro
va venezuelanska majsbröd, fyllda med krämig äggröra med SYDAMERIKA GUASACACA – AVOKADOSALSA 4 PERSONER / 15 MIN Mosa 3 avokador grovt med gaffel. Finriv 1 vitlöksklyfta och 1 schalottenlök på rivjärn. Finhacka ½ grön paprika, ½ kruka koriander, ½ kruka persilja och ½ röd chili. Blanda allt med 1 ½ msk äppelcidervinäger. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. – Arepas kom till långt innan gränsen mellan Colombia och Venezuela. Brödet och traditionerna bakom det tillhör inte ett land – det tillhör ett folk, förklarar Maikel González, en av grundarna bakom Santa Salsa. NÄR DET KOMMER till Santa Salsa så var det i alla fall indierocken som kom först, sedan majsbröden. Sebastian Páez, född i Sverige men med föräldrar från Chile, och Maikel, född och uppvuxen i Venezuela, möttes via Stockholms indiemusikscen i början av 2010-talet. Santa Salsas tredje medgrundare, Nico Barnao, född och uppvuxen i Chile, kom in i bilden efter att han och Maikel i köket på den dåvarande restaurangen Cantina Real förenades i sin kärlek för film och musik. Och arepas. – Latinamerika är enormt med stora kulturella och geografiska skillnader. Trots att jag är född och uppvuxen i Chile hade jag innan jag träffade Maikel i Stockholm aldrig smakat en arepa. Det var en fantastisk upplevelse, berättar Nico. Maikel och Nico började mejsla fram konceptet, sedan anslöt sig Sebastian och tillsammans skapade de det som idag blivit en ikonisk mötesplats för mat- och musikälskare. På menyn står arepas – såklart, men även patacones (salt, friterad matbanan med toppings), på väggarna trängs filmaffischer, vinylskivor och utklipp från serietidningar och på helgerna gästar kända och okända dj:ar. Och det är precis detta som gör restaurangen till en färgstark och inbjudande salsa: en brokig blandning av intressen från tre kreativa själar i kombination med en vilja att introducera sina gäster för en annan sydamerikansk matkultur än vad de kanske är vana vid. – En av våra starkaste drivkrafter är att på ett ödmjukt sätt visa en bredare bild av Sydamerika genom maten, säger Sebastian. MED AVSTAMP I Maikels mormors recept har kockarna Nico och Maikel utvecklat egna kreationer influerade av såväl resor som det de har lärt sig under sin yrkesverksamma tid här i Sverige – till exempel med råvaror så närproducerade som viltkött från en jägare från närförorten Skarpnäck. – Innan vi startade Santa Salsa reste jag hem till min mormor och mamma i Venezuela som fick lära mig allt om hur man tilllagar äkta arepas. Mormor, som aldrig lagat något efter recept, stod för känslan, smaksättningen och teknikerna medan min mamma flitigt antecknade och översatte allt till text, berättar Maikel. FÖR NICO OCH Sebastian är första gången de smakade en arepa här i Stockholm ett starkt minne, men för Maikel, som växte upp med doften av sin mormors nygräddade arepas, är det svårare att peka ut ett specifikt minne förknippat till rätten. För en person uppvuxen i Venezuela är arepas helt enkelt en naturlig del av livet. – Arepas är en självklar del av vår matkultur. Oavsett generation eller klasstillhörighet. Arepas förenar unga och gamla, fattiga och rika. 28 BUFFÉ #04/2024 AREPAS 8 BRÖD / 30 MIN INGREDIENSER ½ tsk salt 5 dl vitt majsmjöl (PAN) eller 2 ½ dl majsmjöl + 2 ½ dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver 2 msk neutral rapsolja till stekning GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop 6 dl ljummet vatten och salt i en bunke. Rör ner majsmjöl till en smidig deg. Degen sväller snabbt, tillsätt inte mer mjöl om den känns lös. 2. Forma 8 runda bröd, ca 10 cm i diameter och 1 ½ cm tjocka, med oljade händer. Stek i lite olja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Låt svalna under kökshandduk. 3. Sätt ugnen på 180°C och värm bröden cirka 10 minuter innan servering. Om du inte hittar det vita majsmjölet från märket PAN i din butik, använd en blandning av vanligt majsmjöl, vetemjöl och bakpulver istället, se recept ovan. AREPA CON PERICO – ÄGGRÖRA MED TOMAT 4 PERSONER / 60 MIN INGREDIENSER 1 sats arepas (se recept) 8 ägg 1 gul lök 1 tomat 4 msk smör salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop ägg och ½ tsk salt i en skål. Finhacka lök och tomat. 2. Fräs löken i smöret ca 5 minuter tills den är mjuk, gyllene och karamelliserad. Tillsätt tomat och stek ytterligare 1 minut. 3. Tillsätt ägg och rör på medelvärme till en äggröra. Krydda med 1 krm svartpeppar. 4. Skär upp arepas och fyll med äggröra och toppa gärna med valfri salsa.