Buffé 1
UTBLICK MÅNADENS MATDESTINATION Berlin Gripande h
istoria, rikt kulturliv och fantastiska restauranger: här är våra bästa tips till metropolen där hela världens mat ryms. Plast från öknen Plast är ett material som just nu diskuteras flitigt, och runt om i världen görs försök att minska användandet och hitta mer miljövänliga tillverkningsprocesser med hjälp av resurser som majs och socker (bioplast). På ett universitetslaboratorium nära Guadalajara i Mexiko har man nu upptäckt en helt ny, potentiell resurs för bioplast, nämligen kaktus. Fördelarna med kaktus är att den är koldioxidneutral, giftfri, återvinningsbar och inte kräver samma odlingsresurser som exempelvis majs. Så vem vet, kanske kommer framtidens förpackningar att bestå av den taggiga ökenväxten? GRÅT INTE ÖVER SPILLD MJÖLK Om saker som vit choklad, äpplen och quesadillas kan få en att vika sig av skratt? Ja, med Molly Wizenberg och Matthew Amster-Burton i lurarna är det fullt möjligt. Låt Seattle-komikerna locka fram smilgroparna med den humoristiska matpodden Spilled milk. Salute, Toscana! Nu riktas italienarnas blickar bort från kusten och in mot landet: det är nämligen skördetid i vinets förtrollande landskap Toscana. Efter ett år av varsamt odlande är druvorna äntligen redo att skördas, något som firas med myllrande festivaler, musik, mat – och såklart vinprovning – runt om i regionen. FRUKOST Father Carpenter – Münzstraße 21 Gömd på en bakgård mitt i centrala Berlin ligger denna frukostpärla. Här serveras allt från utmärkt kaffe och frasiga croissanter till mättande brunchtallrikar. Med andra ord, en utsökt start på dagen! LUNCH Café Mugrabi – Görlitzer Straße 58 Stadsdelen Kreuzberg är förutom sin kulturscen väl värd ett besök för sin mat. Förutom den berömda kebaben finns här även Berlins kanske godaste hummus på Café Mugrabi, en populär lunchrestaurang med ett modernt levantinskt kök. MIDDAG Pastificio Tosatti – Schliemannstraße 14A På charmiga Pastificio Tosatti äter du pasta på äkta italienska: okomplicerat och himmelskt gott. Det bästa av allt? Pastan görs för hand i samma rum som den serveras! Men kom ihåg att boka bord, restaurangen är liten och rymmer bara några få bord. Äggröra utan ägg? Växtbaserade alternativ till animalisk kost är vi vid det här laget vana vid. Idag är det fullt möjligt att äta mat som påminner om hamburgare, bacon och mejeriprodukter och samtidigt hålla sig till en helt vegetarisk kost. Men något så specifikt som äggröra, går det verkligen att göra utan just ägg? Svaret är numera ja. Den amerikanska matproducenten JUST har lanserat produkten Just Egg, ett äggsmakande substitut gjort på mungbönor. Perfekt för en vegansk variant av omelett, scrambled eggs eller i rätter som fried rice eller pad thai. 11 BUFFÉ #09/2019