Buffé 1
SÖNDAGSPREPPEN FAMILJEN REIMBY WAAGSTEIN FAMILJ:
Lars 49 år, Haddie-Anna 37 år, Fanny 17 år, Filip 14 år, Ester 3 år BOR: Särö, Kungsbacka FAVORITMAT: Köttfärsfyllda zucchinis Välkommen hem till den matintresserade familjen Reimby Waagstein som preppar för veckan. Genom Söndagspreppen ägnar de lite extra tid i köket på söndagen och får ett stort försprång till veckans måltider. TEXT LIV BOSSUYT RECEPT SOFIA HELLSTRÖMER STYLING THERESE ELGQUIST FOTO ANDREA PAPINI INKÖPSLISTA 2 krukor basilika 1 kruka persilja 5 vitlöksklyftor 3 citroner 200 g grönkål ca 750 g blomkål 250 g broccoli 200 g rödkål 65 g babyspenat 800 g lammfärs ca 500 g färsk salsiccia 3 dl tjock yoghurt (10 %) 1 ägg VI ÄR MÅNGA som kan känna igen oss i de utmaningar som kommer med vardagsmatlagningen. Något som ibland kan vara otroligt kul och härligt, men när inspiration och tid tryter förvandlas till något jobbigt och stressande. I Särö, Kungsbacka, bor familjen Reimby Waagstein. Familjens vardag präglas av lusten till mat, där middagen är en helig tid på dygnet då alla äntligen kan sitta ner tillsammans. – Middagsstunden är så värdefull tid. Barnen är hemma, alla kan samlas och vi hinner sitta ner och prata om dagen, berättar Haddie-Anna. HUR HÄRLIG SJÄLVA middagsstunden än är så är allt runt omkring ibland inte helt oproblematiskt och vardagsmåltiden kantas ofta av stressmoment som planering, inköp och matlagning. Särskilt när man som familj ska få tiden att räcka till för jobb, hämtning på förskola, att handla mat, skjutsa till träning… Helt enkelt, det som kallas för livspusslet. Ett återkommande problem med vardagens matlagning hemma hos familjen Reimby Waagstein är bristen på fantasi och planering. – Är det något man kan vara säker på så är det att vi någon gång under dagen messar varandra med den ständiga frågan: vad ska vi äta till middag ikväll? berättar Lars och Haddie-Anna skrattar igenkännande. – Och vi är dåliga på att storhandla. Ibland har vi bra perioder då vi handlar mat för flera dagar samtidigt, men vanligtvis handlar vi snarare ofta och lite. Det blir väldigt tidskrävande, det tar tid att åka till affären varje dag, förklarar Haddie-Anna. MED SÖNDAGSPREPPEN KAN man få hjälp på traven. Genom att förbereda grunderna till maträtterna på söndagen får man en matplan för fyra av veckans dagar. Detta fick familjen Reimby Waagstein prova på. – Det är väldigt smart att ägna tid på söndagen till att förbereda, det är så svårt att hinna med i vardagen. Och så kan det vara svårt att hitta inspiration till nya rätter. Då är Söndagspreppen perfekt, konstaterar Haddie-Anna. – Det är ett effektivt sätt att förenkla vardagsmaten. Man handlar alla matvaror på en gång, och så fort själva preppen är gjord är det väldigt smidigt att slänga ihop rätterna. Det som är bra är att man återanvänder de delar man förberett, men sedan kan omvandla dem till helt nya rätter, inte som när man lagar storkok och äter exakt samma sak fyra dagar i sträck, avslutar Lars. / 31 BUFFÉ #09/2019 600 g pasta, gärna fusilli 1 dl pumpakärnor ½ dl pinjenötter 8 pitabröd 4 saltgurkor 1 dl ajvar relish 1 burk kronärtskockor i olja ca 200 g FRÅN SKAFFERIET salt svartpeppar olivolja vitvinsvinäger buljongtärning ev ½ dl vitt vin chilipulver VAD ÄR SÖNDAGSPREPPEN? Söndagspreppen kommer en gång i månaden på buffe.se, och ibland i tidningen Buffé. På söndagen lagar du en större sats av några recept som blir grunden till fyra måltider för veckan. Innan du ska äta svänger du snabbt ihop den färdiga basen med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.