Buffé 1
SMAK GUIDE Svamp KANTARELL Växer i hela Sverige,
i såväl gran- som barrskog under juli–oktober, och känns igen på sin gyllene färg. Har en något stark smak och finns förutom den vanliga gula sorten som trumpetsvamp, trattkantarell och svart trumpetsvamp. CHAMPINJON Har en mild, nötig smak och innehåller höga halter av proteiner. Växer både vilt och odlas i Sverige. Finns i flera olika sorter, bland annat vit champinjon, skogschampinjon och den större portabellon. SHIITAKE Kännetecknas av en stark och kryddig umami-smak. Har odlats i Japan och Kina under århundraden, där den anses ha många positiva hälsoeffekter och därmed ofta använts inom folkmedicin. Säljs både färsk och torkad, men även i pulverform. OSTRONSKIVLING Finns i både färgglada och grå-svarta varianter och är en av de mest odlade svamparna i världen. Ostronskivlingen, även kallad ostronmussling, har en mild smak, fin konsistens och håller formen väl vid tillagning. Visste du att... ... läran om svampar kallas för mykologi? … det i Sverige odlas cirka 1 700 ton champinjoner per år? ... det tros finnas omkring 5 miljoner svamparter, varav endast omkring 100 000 är kända? … svamp ofta används vid framställning av alkohol, citronsyra och C-vitamin? … över 600 svamparter i Sverige räknas som hotade på grund av miljöförändringar? Så förväller du svamp 1. Rensa svampen och häll den i en stor kastrull. 2. Låt svampen förvällas på låg värme genom att koka i sin egen vätska. Är svampen torr kan du tillsätta lite vatten. 3. När endast lite vätska återstår, ta upp svampen och fördela den i fryspåsar. Behåll gärna lite av spadet för längre hållbarhet. 4. Förvara i frysen. 9 BUFFÉ #09/2019 F L E R G U I D E R H I T T A R D U P Å B U F F E . S E