Buffé 1
ÄPPLEN ÄPPELMUNKAR CA 15 STYCKEN / ÖVER 60 MIN IN
GREDIENSER 50 g färsk jäst 2 dl rumsvarm mjölk (3 %) 8 ½ dl vetemjöl 510 g 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker ¾ tsk salt 1 ägg ca 2 dl äppelmos neutral olja till fritering strösocker att rulla i GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjöl, smör, socker, salt och ägg och arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme. 2. Häll ut degen på en mjölad bänk. Dela degen i ca 15 bitar och rulla till runda bollar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt ytterligare ca 1 timme. 3. Värm oljan till 170–180° C. Fritera munkarna i omgångar ca 1–2 minuter per sida. Låt rinna av snabbt på hushållspapper och rulla sedan i socker. Häll äppelmoset i en spritspåse med tyll. Gör ett hål i munkarna och fyll med moset. De är godast att äta direkt. SNABBT ÄPPELMOS CA 2 ½ LITER / ÖVER 60 MIN Skölj 4 kg äpplen och kärna ur. Skär i bitar. Lägg i en stor kastrull med 1 dl färskpressad citronjuice och 5 dl vatten. Låt koka upp och koka till ett mos på medeltemperatur ca 20 minuter. Rör om då och då och späd ev med mer vatten. Mixa slät med stavmixer. Häll tillbaka i en ren kastrull och tillsätt 3 dl strösocker. Låt koka upp och koka några minuter under omrörning. Låt svalna och häll upp på plastburkar och frys in. 23 BUFFÉ #09/2019