Buffé 1
ÄPPLEN En hyllning till äpplet Sveriges motsvarig
het till Sydeuropas vindruvor och en egen dag i den svenska almanackan: äpplet har kommit att bli en av våra viktigaste inhemska råvaror. Lär dig mer om kunskapens frukt och njut av säsongens ljuvligaste äppelrecept. TILLHÖR DU TRADITIONALISTERNA och helst äter klassiska svenska äppelsorter som ingrid marie, åkerö eller cox orange? Eller är du en otålig typ och sätter tänderna i årets allra första svenska äppelsorter så snart de dyker upp i fruktdiskarna – ljusgröna, friska transparent blanche eller syrliga discovery? Eller är du upptäckare, och vill prova nyare sorter som rubinola, santana, frida och elise? Utbudet av svenska äppelsorter har förmodligen aldrig varit större, även om det inte alltid finns så många att välja på vid samma tillfälle och i samma mataffär. Dessutom har säsongen blivit avsevärt mycket längre. Numera finns färska, svenska äpplen att köpa nästan året runt. En av säsongens tidigaste sorter som brukar skördas i augusti är transparent blanche. Frukten är ljust grön med nästan genomskinligt skal, och köttet mycket saftigt, friskt och lite sött. Liksom de flesta andra tidiga äppelsorter har det mycket kort hållbarhet och ska ätas så snart som möjligt. De över 200 olika sorterna äpplen som odlas i Sverige brukar delas in i » 20 BUFFÉ #09/2019 TEXT REDAKTIONEN RECEPT SOFIA NILSSON STYLING CHARLOTTA NORLÉN FOTO FANNY HANSSON MATFOTO ELIN SYLWAN På odlingen Engelbrekts Äpple i Jonstorp står äppelträden just nu redo för skörd.