Buffé 1
ÄPPLEN sommar-, höst- och vinteräpple beroende på
när de mognar. Men den kategoriseringen har luckrats upp under senare år, eftersom bättre kunskaper och ny teknik gett nya möjligheter. En viktig anledning till att det numera går att köpa svenska äpplen under nästan hela året, är att lagringsmetoderna har blivit bättre. Genom att lagra äpplena vid låg temperatur i lokaler där halten syre sänks från normala ungefär 21 procent till bara en procent, avstannar mognadsprocessen. Tekniken kallas ”ulo” (ultra low oxygen) och bevarar på ett mycket effektivt sätt äpplets fräschör. Mycket lite händer med äpplet under processen så länge sorten lämpar sig för att lagras och frukten inte är skadad. Sveriges mest odlade äpplen är ingrid marie, aroma och discovery, med tillsammans över hälften av odlingarna. Men proportionerna förändras. Nya sorter som rubinola, frida, elise och santana ökar snabbt medan äldre sorter som cox orange och gravensteiner minskar. DET FINNS FLERA trender som bidragit till att svenska äpplen ökat så mycket i popularitet. En sådan trend har skapats av suget efter alkoholfria måltidsdrycker från både restaurangbransch och privatkonsumenter. För att tillgodose efterfrågan har idag både stora och små lokala producenter en rad olika äppelmustsorter i sina sortiment. Filtrerad eller ofiltrerad must, en del med årgång och exakt ursprung utskrivet på etiketten. Vissa är gjorda på bara en äppelsort, andra på en blandning av olika äpplen eller äpple smaksatt med andra frukter, bär eller humle. Den senaste trenden i äppel-Sverige är hantverksmässigt tillverkad, torr äppelcider. Ännu dricker inte så många svenskar torr cider till vardags, men produktgruppen växer, och det finns över 70 ciderproducenter i landet. Även när det gäller cider beror smaken mycket på vilka äppelsorter som ingår, även om de inte alltid är utskrivna på etiketten. Eftersom tillverkningen av svensk, torr cider fortfarande håller på att utvecklas, är det oklart exakt vilka sorter och vilka blandningar av äppelsorter som lämpar sig allra bäst, något som producenterna just nu håller på att experimentera med. Äppeltrenderna har hjälpt till att driva på efterfrågan och gjort det allt vanligare att odla äpplen. Enligt Jordbruksverket ökade antalet äppleträd med 38 procent till nästan 3,6 miljoner träd mellan 2012 till 2017. Antalet äppelodlare har också ökat dramatiskt, och gått från drygt 200 till nästan 300 de senaste sex åren. Samtidigt ökar andelen svenska äpplen i mataffärerna och säsongen för svenska äpplen blir längre. Idag är ungefär vart fjärde äpple som säljs i butik svenskodlat under större delen av året. HAR DU ETT äppelträd på tomten, utan att veta vilken sort det är? Det finns några riktigt bra böcker om svenska äppelsorter att vända sig till, och Nordiska museets app och hemsida Äppelappen kan ge lite hjälp på traven. Där finns information om de allra flesta äppelsorter som odlas i Sverige. Men säkraste sättet är att ta med några äpplen och kvistar från trädet och träffa en riktig pomolog. På de ställen i landet där Äpplets dag uppmärksammas 25 september, brukar det finns pomologer på plats, just för att hjälpa till med sortbestämning. / 22 BUFFÉ #09/2019 Nyplockade äpplen av sorten discovery, karaktäriserade av sin syrliga sötma.