Buffé 1
TREND Fika på japanska Säg på återseende till tra
ditionella vetelängder och konnichiwa till wagashi, yogashi och kashipan! Från härligt fluffiga till krämiga och barnsligt sega – äntligen har de japanska bakverken tagit plats på den svenska fikascenen. Med smarta tekniker och smaker som grönt matcha-te, söt vanilj och körsbärsblom förenar sötsakerna det bästa av den amerikanska, asiatiska och europeiska konditorkonsten. Kliar det i bakfingrarna? Låt konditorn Ai Venturas bok Japanska bakverk guida dig genom en helt ny värld av ljuvliga sötsaker! Världens största gourmetkrog I den svenska naturen finns det mängder av god och näringsrik mat, något som vi idag allt för ofta tycks glömma bort. För att ta vara på det som våra skogar, åkrar och sjöar har att erbjuda har organisationen Visit Sweden tillsammans med fyra svenska Michelin-kockar skapat The Edible Country. Initiativet är en slags gör det själv-restaurang, där gästerna får hitta, tillaga och äta sin mat – mitt ute i naturen. Restaurangen har en niorättersmeny komponerad av ingredienser från naturens eget skafferi, och med menyn kommer även instruktioner om hur man lagar rätterna. Läs mer på visitsweden.com/ ediblecountry. Hummerpremiär! I Bohuslän är måndagen den 23 september inte vilken måndag som helst – det är datumet för den årliga hummerpremiären. I gryningen står alla hummerfantaster redo i sina båtar laddade med hummertinor för att klockan 07.00, när startskottet gått, ge sig ut på jakt efter de läckra delikatesserna. Vill du också uppleva en av västkustens största traditioner? På flera håll erbjuds fisketurer för privatpersoner! Läs mer på vastsverige.com. SMAKENS MAKT Per Styregård är Buffés framtidsredaktör och en av Sveriges främsta mat- och dryckesskribenter. I höst är han aktuell med boken Smakens makt. Vad handlar Smakens makt om? – Det är en upptäcktsresa med smaksinnet som guide bland gatumatstånd, lyxkrogar och hemmakök världen över. Men också med nedslag i filosofin, vetenskapen och politiken. 82% av svenska befolkningen använder överbliven mat till matlåda. Källa: Food & Friends Matrapport 2019 Varför är det viktigt att öka medvetenheten kring vår kost? – Hur vi äter och dricker påverkar vår omgivning och oss själva fysiskt och psykiskt. Med ditt val kan du alltså både förändra världen och bestämma över din egen livskvalitet. Boken beskriver några utmaningar med framtidens mat, vilka är dessa? – Matens koppling till klimatförändringarna, den globala ohälsan och möjligheten att skapa ett jämställt och jämlikt samhälle. Varför bör alla läsa Smakens makt? – För att bli inspirerad att tänka kritiskt och hitta en egen filosofi kring valet av mat och dryck. Och få med några ovanliga och oslagbara vegetariska recept. 8 BUFFÉ #09/2019 Foto Emma Ivarsson