Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE CHARLOTTA NORLÉN Matstylist
Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Charlotta är stylisten som älskar mat, helst både stark och färgglad. På sidorna 20–27 har hon tillsammans med fotografen Elin Sylwan förvandlat säsongens äppelrecept till magiska konstverk. Recept så goda att du faktiskt inte ens vill dela dem med någon. DET SKA ERKÄNNAS direkt att när jag ska äta själv så blir det sällan några långkok. Är det bara jag som ska utfodras så värmer jag upp rester eller beställer hem take away. Precis som så många andra tycker jag att det helt enkelt är så mycket roligare att laga mat som ska ätas av flera. AV SVERIGES DRYGT tio miljoner invånare bor närmare två miljoner människor själva. Knappt 40 procent av de svenska hushållen är med andra ord så kallade ensamhushåll. I det här numret av Buffé presenterar vi därför recept avsedda för ensamätaren. Enkla, snabba och så goda att du faktiskt inte ens vill dela dem med någon. DEN 25 SEPTEMBER är det Äpplets dag och är det någon av alla matrelaterade dagar som fått plats i almanackan som är värd att fira så är det just denna. Vi berättar historien om hur svenska äpplen har blivit så populära. Självklart har vi också tagit fram recept som fick hela redaktionen att fundera på varför man över huvud taget ska äta något som inte innehåller äpple. VI HAR OCKSÅ hälsat på hos familjen Reimby Waagstein i Särö och tillsammans med dem förberett mat för fyra dagar. Du vet väl förresten att du hittar alla tidigare Söndagspreppen på buffe.se? Trevlig läsning! Vad är det bästa med vardagen? – Att laga mat tillsammans med barnen. Ofta blir det någon enklare pasta, pannkakor eller egna fiskpinnar. Tips på enkel vardagsmiddag? – Jag brukar se till att ha hemgjord pesto i frysen, gjord på parmesan, basilika och en bra olivolja. Bara att ta fram och tina, koka pasta och tillsätta till exempel soltorkade tomater, fetaost och kronärtskocka. MARIA ZIHAMMOU Matskribent, matstylist och kokboksförfattare Receptkreatören Maria, aktuell med kokboken Middag på 15 minuter, inspireras av resor och sin mångkulturella bakgrund. Det speglas i hennes smakrika recept på sidorna 13–17. Vad är det bästa med vardagen? – Hemlagad mat som familjen äter tillsammans är ett sätt att ta en paus och umgås runt matbordet. Jag blir glad av god och färgstark mat, gärna i säsong. Tips på enkel vardagsmiddag? – Med bra burktomater och parmesan kan man snabbt laga en god pastarätt. Eller en omelett med det som finns hemma. PS. Missa inte tävlingen om boken Middag på 15 minuter på sidan 39. ICA-handlare i fokus CALLE MARTINSSON ICA Supermarket Munkfors I hjärtat av Värmland ligger Munkfors, där driver Calle med 25 års erfarenhet i bagaget den lokala Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #09/2019 ICA Supermarket-butiken. Hur märker man av den svenska äppelsäsongen i er butik? – Främst genom att vi säljer mindre äpplen, haha! Det är ett överflöd av äpplen i trädgårdarna här, så många passar på att safta och sylta. Socker och pektin blir storsäljare liksom vaniljsås i alla varianter. Stylisten Linda arrangerar kantareller till ett vackert stilleben, se resultatet på sidan 7. Ledare “