Buffé 1
Buffé TREND/SMAK/UTBLICK
UTBLICK BARBARA SERULUS Matskribent och kock från
Belgien aktuell med Fizz – en handbok för fermenterade drycker. Berätta om boken Fizz! – Den täcker allt du behöver veta för att brygga hälsosamma, alkoholfria drycker hemma och visar att det inte alls är komplicerat att börja fermentera. När du läst klart boken kan jag garantera att ditt hem står fullt av burkar och fl askor som pyser och bubblar. Vad är det som är så bra med fermenterade drycker? – Fermentering skapar fantastiska alkoholfria drycker med komplexa smaker och naturlig kolsyra, som uppfriskande kombucha, läskande vattenkefi r eller jordig betkvass. Fermenterade drycker är ett jättebra alternativ till vin eller öl, perfekt för den som vill konsumera mindre alkohol och ge sin kropp en probiotisk boost. Varför tror du att alkoholfritt blivit allt mer trendigt? – Jag tror att en hälsosam livsstil generellt blir allt mer populärt. Människor är mer medvetna kring sina val och många väljer att dricka mindre alkohol. Det är en bra utveckling att dryckesutbudet växer och bjuder på en större mångfald, vilket gör det enklare att välja ett alkoholfritt alternativ. Vilken är din bästa alkoholfria dryck? – Jag älskar vattenkefi r för att den är så snabb och enkel, men smakmässigt är fermenterad ingefärsöl en favorit! Den kräver lite mer tid och tålamod, men det är det värt. Vad är viktigt att tänka på om man gör egen kombucha? – I boken fi nns två sidor med tips och felsökning som är användbara, men generellt: lita på ditt lukt- och smaksinne. Du kommer att känna om något är dåligt! KÄNDISTÄTA MIDDAGSSAMTAL I podcasten Table Manners with Jessie Ware får lyssnaren gå till bords tillsammans med popartisten Jessie Ware, hennes mamma Lennie (som dessutom lagar maten som det i varje avsnitt bjuds på) och en känd person från den musikaliska, kulturella eller politiska världen. Intressanta samtal om mat, familj och konsten att umgås runt ett middagsbord utlovas tillsammans med härlig och underhållande mor och dotter-dynamik! MÅNADENS MATDESTINATION Prag En makalöst vacker stadsmiljö, intressanta konstgallerier och världens godaste öl. Den spännande krogscenen är en bonus! FRUKOST Cafe Letka – Letohradská 44, Praha 7 Att detta kafé har anor från en svunnen tid känns i den fantastiska arkitekturen, men i övrigt är Letka en hipp matdestination för frukostsugna. Gott kaffe, hemgjorda lemonader och allt vad en morgonpigg kan önska sig! LUNCH Eska – Pernerova 49, Praha 8 En bit bort från centrala Prag ligger Eska. I en livlig miljö serveras här en nyskapande meny med tjeckiska råvaror i fokus, himmelskt surdegsbröd från det egna bageriet och ett spännande urval av ekologiska naturviner. MIDDAG U Matěje – U Matěje 1, Praha 6 Trots att U Matěje bara har funnits i knappt ett år har det redan hunnit bli en omsusad restaurang. Här äter man traditionell tjeckisk mat som anka, vilt och gös i modern tappning. Paj-paradiset En matdestination eller en skattkammare fylld med makalösa konstverk. När det kommer till The Pie Room är det svårt att veta vilket. Att kliva in i The Pie Room på restaurangen Holborn Dining Room i London är som att kliva in i himmelriket – i alla fall om man är omåttligt förtjust i pajer. The Pie Room är en destination helt vigd åt den brittiska specialiteten, med såväl söta som matiga alternativ att välja bland (den ena grannare än den andra). Med ledning av bakexperten Chef Franklin lyckas The Pie Room inte bara servera några av landets godaste pajer, utan även de vackraste: ett besök här kan få en att fundera över om det som är ämnat att ätas snarare borde betraktas som ett konstverk. 11 BUFFÉ #02/2020 Foto Senne Van Der Ven Foto John Carey
Buffé MATPAJENS REVANSCH
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé MATPREPPA FÖR VECKAN
Buffé VILKEN SOPPA!
Buffé BUFFÉ REDER UT
Buffé BÄRLYCKA
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET