Buffé 1
Buffé TREND/SMAK/UTBLICK
TREND Regnbågsbagels! Har du hört talas om de run
da bröden som färgar våra Instagramfl öden i klara färger? Dagens lunch: svinn Idag slängs ungefär var fjärde matkasse – det vill Ellinor Lindblom och Erik Andersson ändra på! Allt fl er mataktörer försöker hitta kreativa lösningar för att minska matsvinnet – som Ellinor Lindblom och Erik Andersson. De driver restaurang Spill i Malmö och förser stadens invånare med lunch lagad på svinnvaror från grossister i närområdet. Luncherna utgår från de svinnråvaror de får tag på för dagen, och oftast lyckas de servera en meny gjord på mer än 90 % spill. Gott för både smaklökar och samvete! Bemästra vardagen Just nu sprids bilder på regnbågsfärgade bagels som en löpeld över våra sociala fl öden, en trend som sägs ha startats av bageriet The Bagel Store i New York, USA. Bröden, som ser ut att vara gjorda av leksakslera, för tankarna till en lekfull drömvärld och är defi nitivt ett annorlunda tillskott till frukost- eller mellismenyn! Snöslask, ett evigt kämpande med ytterkläder som ska av och på, förkylningar som vägrar ge med sig och den ständiga frågan “vad ska vi äta till middag idag?” Att denna tid på året har fått öknamnet Oxveckorna är förståeligt och därför blir man just nu extra glad av att bläddra i Kokbok för grå dagar. På 270 sidor visar kocken Mathias Dahlgren hur man kan förvandla en bortglömd konservburk från skafferiet eller gårdagens rester till en ljuvlig vardagsmåltid. PS. Missa inte tävlingen om Kokbok för grå dagar på sidan 39. Var bakas egentligen landets godaste semla? Varje år anordnar mejerikooperativet Arla en tävling under namnet Stans bästa där hela svenska folket får vara med och rösta fram landets godaste semla. Vilka som tar hem segern för 2020 återstår att se, men så här såg topplistan ut i fjol: 1. Stigs Konditori och Servicebutik, Gullringen 2. Sjögrens i backen, Grebbestad 3. Kakboden, Höganäs 4. Müllers Bageri & Konditori, Nynäshamn 5. Nordfeldts Konditori, Vänersborg Protein från växtriket Utbudet av plantbaserade proteinkällor växer och så även kraven på att de ska ha ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det gör att vissa väljer bort produkter gjorda på sojabönan som ofta är långväga transporterad från bland annat USA, Brasilien och Argentina och vars odling i vissa områden bidrar till skövling av regnskog och förstörelse av unika naturområden. Nu dyker det upp allt fl er alternativa vegetabiliska produkter, gjorda på diverse nordiska grödor som havre, ärtor och lupinbönor. Så ta en titt i din lokala butiks vegetariska kyl- eller frysdisk och våga prova något nytt, kanske har du snart hittat en ny favorit! 8 BUFFÉ #02/2020 Foto Pulled Oats Foto @cscjanni Sveriges bästa
Buffé MATPAJENS REVANSCH
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé MATPREPPA FÖR VECKAN
Buffé VILKEN SOPPA!
Buffé BUFFÉ REDER UT
Buffé BÄRLYCKA
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET