Buffé 1
Buffé TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé MATPAJENS REVANSCH
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé MATPREPPA FÖR VECKAN
SÖNDAGSPREPPEN FAMILJEN ALMQVIST FAMILJ: Jacob 33
år, Frida 33 år, Iris 10 år, Lo 5 år, Iben 6 månader BOR: Vimmerby, Småland BÄSTA VARDAGSMATEN: Linsgryta Varierat, vällagat, gott, nyttigt – och enkelt. Hur gör man egentligen när kraven på vardagsmaten är många men tiden är knapp? Lösningen stavas Söndagspreppen! INKÖPSLISTA 3 vitlöksklyftor 300 g palsternackor 2 selleristjälkar 100 g champinjoner 200 g morötter 1 silverlök 1 kruka färsk basilika 1 paprika ½ gurka 250 g broccoli 2 dl frysta gröna ärtor 600 g vegofärs FAMILJEN ALMQVIST BOR ett par mil utanför Vimmerby i Småland och består av mamma Frida, pappa Jacob och systrarna Iris, Lo och Iben. Här står vällagad vegetarisk vardagsmat högt på priolistan, något som i en småbarnsfamilj ibland kan kännas som en utmaning. Storhandlingar och veckoplanering är ett knep som familjen försökt ta till, men allt som oftast blir det spontanare än så och middagen lagas av det som råkar finnas hemma för dagen. – Vi har nog förstått att vi inte kommer att komma till det där med struktur … Kvällens middag bestäms samma dag utifrån vad som finns i kylen, säger Frida. – Ibland frågar vi barnen vad de vill äta, men de brukar också tycka att det är svårt att hitta på nya rätter. Svaret blir ofta tacos, ler Jacob. MED SÖNDAGSPREPPEN MINIMERAR man tiden i köket, samtidigt som man får en varierad och vällagad veckomeny. Genom att på söndagen laga en större sats av några utvalda recept har man grunden till fyra av veckans måltider klara, något som både Jacob och Frida tycker är en bra hjälp för att underlätta matlagningen i vardagen. – Det är skönt och roligt att veta att det finns en grund färdig. Det går fort och smidigt att preppa och det känns lyxigt att alla rätter redan är planerade av någon annan, säger Frida. – Det bästa är att man har basen klar, att det är halvfärdigt redan när man börjar laga mat, instämmer Jacob. 1 dl finriven parmesan 3 dl vispgrädde 3 dl crème fraiche 250 g riven ost 6 ägg 25 g smör 4 burkar hela tomater à ca 400 g MEN BRISTEN PÅ tid och struktur är inte den enda utmaningen i vardagsmatlagningen. En annan kan vara att få barnen att äta mer grönt, där knep som att ”gömma” grönsaker i maten eller servera morötter, gurka och selleristavar som mellanmål kan vara hjälpsamma. För familjen Almqvist är dock en grön kost helt naturlig, eftersom mamma Frida är vegetarian. – Iris gillar det mesta, men Lo kan vara lite petigare med vissa grönsaker. Dock finns det inte så mycket utrymme att vara petig eftersom vi nästan bara serverar vegetariskt. Vi brukar försöka få barnen att smaka på allt och är det något de inte gillar får de pilla bort det, säger Frida. – Det vi inte äter upp får hönsen. De blir extra glada om de får ost eller pommes, fnissar Lo. / 1 förp kokta stora vita bönor ca 380 g 1 dl solroskärnor 1 dl pumpakärnor 1 dl sesamfrön 600 g spaghetti 1 förp kokta svarta bönor ca 380 g 1 dl matvete 1 burk majs ca 150 g 1 burk salsa ca 220 g 8 tortillabröd ev inlagda jalapeños 1 dl panko FRÅN SKAFFERIET olivolja tomatpuré torkad timjan torkad oregano torkad basilika torkad rosmarin malen spiskummin japansk soja konc grönsaksfond strösocker salt svartpeppar flingsalt 19 BUFFÉ #02/2020 TEXT AGNES REGELL RECEPT OCH STYLING YLVA BERGQVIST FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL
Buffé VILKEN SOPPA!
Buffé BUFFÉ REDER UT
Buffé BÄRLYCKA
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET