Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE ANDERS BERGMARK Matskribent
Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Förutom att bena ut kluriga frågor under vinjetten Buffé reder ut är frilansjournalisten Anders språknörd och hobbypianist. Han tillbringar även gärna tid vid Norrlandskusten där han har sina rötter. Vilket är ditt bästa mathack i vardagen? – Mixa färsk vitlök och ingefära till en paste som står redo i en burk i kylen. Den gör underverk i köttfärssås och grönsaksröror, eller i marinad till fisk. Är det sockret jag behöver eller är det den friska luften? I STORT SETT varje eftermiddag är det samma sak, i regel någon gång mellan klockan tre och fyra. Hjärnan börjar arbeta långsammare, förmågan att koncentrera mig är som bortblåst och utan att jag egentligen vet hur det gått till så är jag på väg ut från kontoret, springer över gatan och in på den just under dessa timmar glest befolkade ICA-butiken för att köpa precis samma sak som igår. En Snickers. (Nej, den här texten är inte sponsrad.) Som så många andra syndare brukar jag försvara min ovana med ett talesätt jag knappt själv förstår innebörden av, det där med att summan av alla laster ändå är konstant. OCH VARJE DAG när jag fem minuter senare är tillbaka på min arbetsplats tänker jag samma tanke: är det sockret jag behöver eller är det den friska luften och bensträckaren? I det här numret av Buff é tar vi oss an den ständigt växande diskussionen om socker vs sötningsmedel. Vad är sötare, socker eller xylitol, vilka är hälsoriskerna? Vad har livets söta för miljöpåverkan? HOPPSAN. NU BLEV klockan 15.30, dags för … Trevlig läsning! Om du lagar matpaj, vad fyller du den helst med? – Gärna grönkål, cocktailtomater och generöst med getost. YLVA BERGQVIST Matstylist och receptkreatör Till vardags bor matstylisten Ylva med sin familj utanför Lissabon i Portugal, men för det här numret av Buffé följde hon med redaktionen till ett snöigt Småland för att styla Söndagspreppen på sidorna 18–23, som hon dessutom skapat recepten för. Vilket är ditt bästa mathack i vardagen? – Att preppa en stor sats med tomatsås. Funkar fint att frysa in och är väldigt användbart. Om du lagar matpaj, vad fyller du den helst med? – Gör jag paj så blir det på filodeg som jag lägger färskost, tunt skivade grönsaker, rotfrukter eller potatis i. ICA-handlare i fokus MAGNUS KÄCK ICA Nära Järvastaden Magnus ICA-resa började när han som 14-åring gjorde praktik i sin lokala ICA-butik. Idag är han 44 år och handlare på ICA Nära Johan Lindberg, redaktionschef Järvastaden, en butik som jobbar hårt för att väcka barns nyfi kenhet till och vilja att äta frukt och grönsaker, exempelvis genom ICA-initiativet Kompis med kroppen som funnits sedan 2001. FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #02/2020 Berätta om Kompis med kroppen? – Det är ett event där vi bjuder in barn och unga till butiken. Tanken är att ge dem en positiv och rolig upplevelse av att följa med föräldrarna och handla, samt våga testa att smaka på frukt och grönsaker som de annars vägrar titta åt. Fotografen Johanna fotar Lo när hon söndagspreppar hemma i Småland. Se mer på sidan 18! Ledare Foto Matilda Lindblad “
Buffé TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé MATPAJENS REVANSCH
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé MATPREPPA FÖR VECKAN
Buffé VILKEN SOPPA!
Buffé BUFFÉ REDER UT
Buffé BÄRLYCKA
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET