Buffé 1
Buffé TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé MATPAJENS REVANSCH
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé MATPREPPA FÖR VECKAN
Buffé VILKEN SOPPA!
Buffé BUFFÉ REDER UT BUFFÉ REDER UT Socker eller s
ötningsmedel – vad blir effekterna? TEXT ANDERS BERGMARK ILLUSTRATION DARLING CLEMENTINE Är det bättre att välja sötningsmedel med färre kalorier istället för socker? Kan artifi ciella sötningsmedel vara farliga? Buffé reder ut! VI SATT VID köksbordet och fi kade med farfar och moster. Plötsligt insåg vi att vi inte hörde de vilda små kusinerna längre. I samma ögonblick som tonåringen konstaterade att den blå asken med sötningsmedel till farfars kaff e var borta steg ett illtjut från vardagsrummet. Nej, artifi ciella sötningsmedel smakar inte som socker när man stoppar dem direkt i munnen. Tonåringen har hört av en kompis att de dessutom kanske kan vara farliga. Det här måste vi gräva djupare i. VAD ÄR VAD? Socker är ett samlingsnamn för sockerarter som förekommer naturligt i bland annat frukt, bär och mjölk. Vanligt strösocker består av sackaros som utvinns ur sockerbetor eller sockerrör. Socker ersätts ibland av alternativa sötningsmedel SÖT OCH SÖTARE – Hur skiljer sig socker och sötningsmedel i sötma? Naturligt socker Socker, 100 procents sötma, 4 kcal/g Naturliga sötningsmedel Sorbitol, E420, ca 50 procents sötma, ca 2 kcal/g Xylitol, E967, ca 100 procents sötma, ca 2 kcal/g Artificiella sötningsmedel Cyklamat, E 952, ca 30 ggr sötare än socker Aspartam, E 951, ca 200 ggr sötare än socker Steviolglykosider, E 960, ca 300 ggr sötare än socker Sukralos, E 955, ca 600 ggr sötare än socker av olika typer. Vissa återfi nns i naturen och utvinns ur växter. Xylitol, björksocker, kan exempelvis produceras av lövträ eller majs. Sorbitol fi nns i vissa bär men framställs industriellt av naturliga sockerarter. De naturligt förekommande sötningsmedlen är i allmänhet något mindre söta än socker och innehåller färre kalorier. Stevioglykosider, eller stevia, utvinns ur växten sötfl ockel men måste raffi neras och får därför inte marknadsföras som naturligt. De artifi ciella sötningsmedlen fi nns inte i naturen utan framställs på syntetisk väg. Hit hör bland andra aspartam, cyklamat, sukralos och sackarin. De kan vara hundratals eller tusentals gånger sötare än socker och innehåller mycket få eller inga kalorier alls. Dessa används framförallt av livsmedelsindustrin i light-produkter och livsmedel utan tillsatt socker, men säljs också som bordssötningsmedel under olika varumärken. 26 BUFFÉ #02/2020
Buffé BÄRLYCKA
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET