Buffé MARS – TREND/SMAK/UTBLICK
UTBLICK Allt du vill veta om tacos Varning för al
lvarliga cravings av Netfl ix serie Taco Chronicles! “Det här är det enda som aldrig sviker dig. Tacon som bryr sig om dig. Jag är taco al pastor, såklart!” Med de orden inleds det första avsnittet av Taco Chronicles, en serie i sex delar tillägnad den mexikanska paradrätten. Här får tittaren en spektakulär lektion i allt från tacons ursprung till vad som skiljer en al pastor från carnitas. Möt passionerade kockar, få en tur bland myllrande gator i Mexico City och känn matlusten väckas till liv. MARYAM MADARESI Den 20 mars infaller nouruz – det persiska nyåret. Maryam Madaresi, som på fritiden är receptkreatör och driver en matblogg, Facebooksida och Instagramkontot @maryresi, berättar om högtiden. När började ditt intresse för mat? – När jag var liten och bodde i Iran stod min mamma för matlagningen. Så småningom började jag själv improvisera i köket, men när jag som 18-åring fl yttade till Sverige insåg jag att min mat inte alls smakade som mammas. Det tog lång tid att lära mig laga traditionell persisk mat, men jag gav inte upp. Mitt Instagramkonto är därför tillägnat alla de som behöver stöd och inspiration i köket. Vilken roll spelar maten i den persiska kulturen? – Maten är en viktig del i den persiska kulturen. Min mamma brukade säga ”ett hus med ett varmt kök är ett hus med värme”, eftersom maten symboliserar gemenskap och kärlek. Hur fi ras det persiska nyåret? – Det persiska nyåret kallas för nouruz, vilket betyder ”ny dag” och fi ras av iranier, afghaner, azerier, kurder med fl era för att välkomna våren. På nouruz samlas alla hos den äldsta i släkten och dukar den speciella nyårsdukningen ”haftsin” med sju saker som börjar på S och symboliserar hälsa, kärlek och andra värdeord. Vad äter man under nouruz? – Det mest traditionella är sabzi polo – ett örtris med persilja, koriander, dill, gräslök och vitlök samt koko sabzi – vegetarisk omelett gjord med ett fl ertal örter. Dessa rätter serveras tillsammans med fi sk. Du hittar Maryams recept på sabzi polo med koko sabzi på buffe.se. MÅNADENS MATDESTINATION Dublin Den lilla huvudstaden är känd för sitt kulturliv, inbjudande pubar och fl oden Liffey. Dublin bjuder också på en varm atmosfär och många goda matupplevelser! FRUKOST Bibi’s – 14A Emorville Ave I ett lugnt område ligger Bibi’s där du kan avnjuta en god frukost i mysig miljö. Förutom turkiska ägg och ljuvliga scones sägs dessutom att stadens bästa avokadotoast serveras här. Den hemliga ingrediensen? Kryddan sumak. LUNCH Hatch & Sons – 15 St Stephen's Green För en trevlig och genuin lunch är Hatch & Sons den perfekta destinationen. Restaurangen har förutom denna adress en till filial och här serveras vällagad traditionell irländsk mat. MIDDAG Etto – 18 Merrion Row Detta är ett litet och gemytligt ställe som varit hypat ända sedan öppningen för fyra år sedan. Denna pärla serverar i k europe s mat med finess: här hittar du allt från musslor till helbakad blomkål på menyn. Boka i förväg för att försäkra dig om att få plats! Framtidens burgare Åtta år av utveckling ligger bakom Creator – restaurangen där en robot gör din hamburgare på beställning. I det industriområdet SoMa i San Francisco, en av världens mest framstående städer för tech och innovativa startups, hittar du Creator – restaurangen där din hamburgare lagas av en robot. Den mänskliga närvaron är desto mer påtaglig: medan roboten håller ställningarna i köket kan personalen lägga all fokus på att ta beställningar, socialisera och servera kunderna. Välj bland menyns åtta olika kombinationer och se din hamburgare skapas framför dina ögon. Steg för steg förbereder roboten din måltid: från att hamburgerbrödet skärs upp till att den perfekta hamburgaren komponeras. Allt inom fem minuter från att du lagt din beställning! Framtiden är serverad. 11 BUFFÉ #03/2020
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKTER
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé FRASIGA VÅRTECKEN
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé MATSKOLA
Buffé RUNDA DELIKATESSER
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET