Buffé MARS – TREND/SMAK/UTBLICK
TREND Framtidens tallriksmodell Hur äter vi år 20
50 i en hållbar värld? Under 2019 pratades det mycket om olika typer av naturvin som ett spännande alternativ till traditionellt vin, producerade på naturlig väg utan onödiga tillsatser. Den nygamla favoriten är piquette! Piquette är per defi nition inte ett vin, utan en jäst dryck som görs genom en uråldrig metod där vatten adderas till druvmassan, för att göra ett andra vin på samma druvor. Resultatet? En syrlig, läskande och lätt kolsyrad dryck med en alkoholhalt på 4–9 %. Bubblande gott Ingen kunde väl undgå när semmelwrappen gjorde entré på konditoriscenen. Idag, fem år senare, har en ny wrap seglat upp på trendhimlen: bubbelvåffl an. I SVTs miniserie Rapport från 2050 rapporterar Lotta Lundgren och Erik Haag från en vardag i ett framtida Sverige som lyckats leva upp till Parisavtalets löfte om nollutsläpp. Varje avsnitt fokuserar på ett tema, och det fjärde och sista behandlar framtidens mat som innebär minskad matimport, ersatt konstgödsel och kossor vars främsta uppgift är att bidra till biologisk mångfald. Medverkar gör bland andra hållbarhetsforskaren Elin Röös, måltidsforskaren Richard Tellström och ekonomen Kjell A. Nordström. Avsnittet hittar du på SVT Play. Sött till påskägget Fyll ägget med något nytt i år – gör egna fruktremmar med smak av äpple, vinbär och hallon! Sega, sötsura fruktremmar är pyssligt och kul att göra själv till påsk, dessutom uppskattat att få i sitt påskägg. Vi bjuder på två recept på sockriga fruktremmar: en med smak av äpple och en med smak av röda vinbär och hallon. Naturgodis när det är som bäst! Sök på "Seggoda fruktremmar" på buffe.se för att hitta receptet. Just nu bokstavligt bubblar det i världens sociala matfl öden. Från USA i väst till Japan i öst, överallt ses foodisar äta de ljuvliga bubbelvåffl orna, formade som en wrap fylld till bredden med glass. Men, faktum är att de bubbliga våffl orna egentligen inte är ett nytt påfund utan har varit en populär street food-rätt i Hong Kong under en lång tid, då under namn som äggvåffl a, gai daan och egglet. Sugen på att testa? Fråga efter ett bubbelvåffeljärn i din butik för hemelektronik! Baka för många! För högtider, kalas, picknickar och mycket mer – att baka i långpanna är både praktiskt och trendigt. I nyutgivna Baka i långpanna deluxe bjuder kokboksförfattaren Frida Skattberg på omkring 50 ljuvligt söta recept, perfekta både att fylla kakburken med och som dessert till vårens fester. Frossa i allt från hallongrottor till punschrullar och prinsesstårta, samtliga i en härlig långpanneskrud. Missa inte tävlingen om boken på sidan 39. 8 BUFFÉ #03/2020 Foto @minimin.eats
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKTER
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé FRASIGA VÅRTECKEN
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé MATSKOLA
Buffé RUNDA DELIKATESSER
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET