Buffé 1
SÄSONGENS RÅVAROR Servera gärna med ris. TIPS! TO
MAT- OCH PAPRIKAGRYTA MED UGNSBAKAD FETAOST 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 500 g röd paprika 800 g tomater 3 msk tomatpuré 1 dl röda linser 1 tsk torkad oregano 1 msk konc grönsaksfond ev 1 msk rödvinsvinäger 300 g fetaost 1 ½ msk flytande honung olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Tärna tomaterna. 2. Fräs löken mjuk i 1 msk olja i en gryta eller en stor stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlök, paprika och tomatpuré. Höj värmen och fräs ytterligare ca 10 minuter tills paprikorna mjuknat och fått lite färg. 3. Tillsätt tomat, linser, oregano, fond och 3 dl vatten. Låt sjuda 10–15 minuter tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Rör om då och då och späd ev med mer vatten. Smaka av grytan med 2 msk olja, 1 tsk salt, 2 krm peppar och ev 1 msk rödvinsvinäger. 4. Sätt ugnen på 225 °C. Torka av osten och lägg den i en liten form med bakplåtspapper. Häll på 1 msk olja. Ställ in i mitten av ugnen 10 minuter. Häll på honungen och baka ytterligare 5–10 minuter tills osten har fått lite färg. Servera grytan med osten och gärna lite bröd. UGNSBAKAD BLOMKÅL MED KOKOS OCH ROSTADE KIKÄRTOR 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 burk kokosmjölk 400 ml 1 tsk garam masala 1 ½ tsk salt 1 ½ msk finriven ingefära 1 msk lökpulver 1 blomkål ca 800 g 1 förp kokta kikärtor á 380 g 1 tsk curry 75 g smör 4 msk jordnötter 4 msk russin, gärna gula ½ dl kokosflakes matyoghurt och naanbröd eller stora tortillabröd till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Blanda kokosmjölk, 2 dl vatten, garam masala, salt, ingefära och lökpulver i en stor bunke. 2. Skär blomkålen i små buketter, blanda med kokosmjölken och lägg i en ugnsform och ställ in i ugnen 15–20 minuter tills blomkålen har fått fin färg. Häll av kikärtorna och torka dem torra med hushållspapper. 3. Fräs curryn i smöret i en stor stekpanna. Tillsätt kikärtorna och stek under omrörning tills smöret är brynt och kikärtorna fått lite färg. 4. Värm bröden enligt anvisning på förpackningen. Fördela kikärtorna över blomkålen. Toppa med jordnötter, russin, kokosflakes och gärna svartpeppar. Servera med bröd och yoghurt. Servera gärna med ris. 29 BUFFÉ #08/2020