Buffé 1
SÄSONGENS RÅVAROR RISOTTO MED MAJS, ROSTADE VAXBÖ
NOR OCH MANCHEGO 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 färska majskolvar 4 msk konc grönsaksfond 1 ½ liter vatten 2 schalottenlökar 300 g vaxbönor 4 dl risottoris 2 dl torrt vitt vin 2 ½ dl finriven manchego olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Skär av kornen från majskolvarna. Bryt kolvarna i mindre bitar och koka upp dem med fond och vatten i en kastrull. Låt sjuda. 2. Skala och finhacka löken. Bryt av stjälkarna på vaxbönorna. Blanda majskornen och bönorna med 2 msk olja, ½ tsk salt och 2 krm peppar på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen 20–25 minuter tills de fått fin färg. Rör om efter halva tiden. 3. Fräs löken mjuk i en stor kastrull med 1 msk olja. Tillsätt riset och höj värmen. Stek några minuter under omrörning och tillsätt vinet. Låt koka in. Lyft upp majskolvarna från buljongen. Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning tills du har en lagom krämig risotto och riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 18 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med peppar. 4. Toppa risotton med grönsakerna, resten av osten och gärna peppar och olja. Recept på pasta med morotssås, kyckling och hasselnötter hittar du på buffe.se. 31 BUFFÉ #08/2020