Buffé 1
INTERVJU Krögarnas kamp I 30 ÅR har krögaren, koc
ken och sommelieren Daniel Crespi lagat gränslös mat – något han planerar att fortsätta med livet ut. Idag driver han tillsammans med sina kollegor Kvarteret Leijontornet, en koncern som består av sex olika restauranger och barer, alla belägna i ett och samma kvarter i Gamla Stan, Stockholm. Till detta kvarter kom effekterna av coronapandemin i mitten av mars hårt och plötsligt, något som Daniel beskriver som en napalmbomb som slog ner. – Jag tänkte att japp, nu är det krig! Många krogar förberedde sig på slutet och många har tyvärr redan gått under sedan dess. Det är en sorg för gastronomisverige, säger Daniel. PÅ KVARTERET LEIJONTORNET har flera åtgärder gjorts: bord har tagits bort, de mindre och trängre koncepten har tillfälligt stängts och maten har rabatterats. Under våren skapades även en fusionupplevelse av två av restaurangerna under namnet La Fusione, något som visade sig vara både roligt och lyckat. – De som säger att en riktigt hemsk katastrof kan föra något gott med sig kanske har rätt ändå. Jag är oerhört stolt att vi tillsammans ändå har lyckats fylla upp våra restauranger varenda öppen dag. När jag ser tillbaka på det kan jag fortfarande inte förstå att det är sant. MITT I SVÅRIGHETERNA blir det dock tydligt att det inte bara är Daniels matlagning som är gränslös, utan även kärleken till hela den svenska restaurangvärlden. – Sverige är verkligen ett av de finaste restaurangländerna i världen, både för dem som arbetar i den och för gästerna. Dessa hjältar som stöttar oss, besöker oss i vått och torrt och gör så att vi kan gastrokriga vidare är de finaste som finns. Vi älskar dem! TROTS ATT DANIEL och hans kollegor på Kvarteret Leijontornet ser ut att gå ut som segrare mot coronapandemin är hans inställning till framtiden ödmjuk. – Det enda jag vet om framtiden är att vi kan vara helt osäkra på den. Vilket gastronomisverige kommer vi att vakna till efter covid-19? Det får vi se. / Våren 2020 skulle inte bli som någon vår tidigare, allra minst för landets krogar och restauranger. För Buffé berättar fyra olika krögare från norr till söder om deras kamp mot coronapandemin. Daniel Crespi BOR: Stockholm GÖR: Driver restaurangerna Djuret, Flickan, La Ragazza, The Burgundy, Tweed och Svinet. 33 BUFFÉ #08/2020 FOTO TOBIAS REGELL TEXT AGNES REGELL