Buffé 1
INTERVJU Tillsammans med vår personal bestämde vi
oss för att gå in i det här ihop. NÄR CORONAPANDEMIN KOM till Örnsköldsvik var Linnéa och Peter förberedda. Tack vare kontakten med sina vänner i Stockholm anade de vad som väntade även för dem. – Vi visste att den nya situationen skulle pågå länge och att vi var tvungna att hålla ut, så vi började snabbt att se vilka åtgärder som var möjliga. Och på något sätt så födde hela situationen en ny typ av jävlar anamma, där det bara handlade om att acceptera läget och tänka om, förklarar Peter. Linnéa Liljedahl & Peter Eriksson KRÖGARPARET LINNÉA LILJEDAHL och Peter Eriksson träffades år 2005 när de båda jobbade på stockholmskrogen Paul & Norbert. Efter att ha samlat kunskap och erfarenhet på restauranger som de än idag tycker mycket om började de längta efter ett liv i en mindre stad – och att driva sin egen krog. Flyttlasset gick till Linnéas hemstad Örnsköldsvik där de efter att ha köpt och restaurerat en lokal, slipat, målat och spikat kunde öppna dörrarna till en restaurang som fick bära deras egna namn. – Vi brukar säga att det finns mer kärlek än pengar i väggarna här, skrattar Linnéa. Målet har alltid varit att driva en trevlig krog, ett ställe som vi själva skulle vilja besöka. Enkelt, gott och generöst! BOR: Örnsköldsvik GÖR: Driver restaurang Linnéa & Peter 34 BUFFÉ #08/2020 FÖR LINNÉA OCH Peter har fokus legat på att bevara grundkonceptet, men anpassa det efter de nya förutsättningarna: menyn har gjorts take away-vänlig, vinlistan har stramats åt, färskvaror som vit sparris, hembakat surdegsbröd och egengjord skagenröra har erbjudits till försäljning och nya koncept som 150 kronors-pangarn har skapats. – Vi försöker vara tillgängliga med alla sorters lösningar, oavsett om det endast är en dessert eller en hel söndagsmiddag att tillaga och äta hemma som gästerna efterfrågar. EFTER EN LÅNG vår känner sig Örnsköldsvikskrögarna trötta, men samtidigt både hoppfulla och stärkta av den gemenskap som fötts ur krisen, både restaurangägare emellan men även i samhället i stort. – Helt plötsligt kunde alla mötas i ett gemensamt samtalsämne. Folk stöttade och tog hand om varandra och tillsammans med vår personal bestämde vi oss för att gå in i det här ihop för att sedan kunna gå ut ur det ihop, säger Peter. – Jag har aldrig varit en person som säger saker som ”en dag i taget”. Men nu, efter den här våren, är det det enda jag kan säga, konstaterar Linnéa. / FOTO IZABELLE NORDFJELL