Buffé 1
SOFIAS SPANING Det lagar jag helst just nu: Rödbe
tskaka MISSA INTE Vill du se hur man gör kakan steg för steg? Eller letar du efter ännu fler tips och matig inspiration? Följ @tidningenbuffe på Instagram. TÄVLA OM BOKEN HIMLA GOTT, HIMLA BRA. Skicka dina svar och din adress till buffe@ studiobon.com med ämnesraden “Himla gott, himla bra” eller posta dem till Bufféredaktionen, Studio Bon, Ringvägen 123, 116 61 Stockholm, märk kuvertet med “Himla gott, himla bra". Vi behöver ditt bidrag senast 31 augusti. Vi drar tio vinnare som kontaktas via post. Rätt svar presenteras i nästa nummer. 1. Vad heter de salta pannkakor som äts i bl a Kina? A Salty pancakes B Scallion pancakes C Chinese pancakes 2. Vad är carciofini? A En sorts tomat B En sorts körsbär C En kronärtskocka 3. Vem gav surströmmingen ett uppsving? A Gustav Vasa B Karl XII C Gustaf VI Adolf Fika-klassikern morotskaka har fått en utmanare: här visar jag hur du gör en saftig version med rödbetor. Sofia Nilsson – Receptkreatör RÖDBETSKAKA MED FROSTING 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN Sätt ugnen på 175 °C. Blanda 2 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 ½ tsk kanel och ¾ tsk salt i en bunke. Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker poröst i en annan bunke. Tillsätt 3 dl finriven rödbeta och 1 ½ dl rapsolja. Sikta ner mjölblandningen. Häll smeten i en smord brödform som rymmer ca 2 liter. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, känn med en sticka att kakan är klar. Ta ut och låt svalna helt. Vispa 200 g färskost med 25 g rumsvarmt smör, 1 ½ dl florsocker, 1 msk citronjuice och ca 1 msk rödbetsjuice. Spritsa eller bred frostingen över den kalla kakan. Toppa med 1 dl hackade hasselnötter. 47 BUFFÉ #08/2020 Rätt svar från Buffé #06–07: 1. Kip 2. 90 % 3. Sankt Hans SÖNDAGSPREPPEN Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Hitta inspirationen med vårt koncept Söndagspreppen, alltid på buffe.se Buffé #09 kommer 18 september. RECEPT OCH STYLING SOFIA NILSSON FOTO LENNART WEIBULL