Buffé 1
SMAK Kronärtskocka Skocka på olika vis TRE TIPS K
RONÄRTSKOCKSDIPP Ett måste på snacksbrickan: Mixa avrunna kronärtskockshjärtan med lite vitlök, olivolja och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Servera till chark eller grönsaksstavar. UGNSBAKAD KRONÄRTSKOCKA MED PARMESANSMÖR Magi på en plåt: Skölj och halvera färska kronärtskockor. Krydda med salt och peppar och ringla över olivolja. Baka i 175 °C med snittsidan uppåt tills bladen släpper, ca 1 timme. Blanda smör med riven parmesan och klicka på vid servering. MARINERADE KRONÄRTSKOCKOR Gör egna marinerade kronärtskockor: Häll av kronärtskockshjärtan i vatten och lägg i en väl rengjord glasburk. Lägg ner valfria kryddor, t ex krossade vitlöksklyftor, chili, örter eller citron. Häll på olivolja så det täcker och låt stå i kylen över natten. VÄLJ RÄTT Välj en kronärtskocka som har stjälken kvar och gröna, friska blad som inte börjat torka ut. ALLT DU BEHÖVER VETA DEN STÅTLIGA KRONÄRTSKOCKAN är en nyttig gourmetgrönsak som odlats sedan urminnes tider. Idag är framför allt Frankrike, Italien, Spanien och Egypten viktiga exportörer. Skockan finns i två olika sorter, dels den vanliga, större varianten med en lite bulligare form och dels den mindre sorten carciofini. Kronärtskockan bör förvaras fuktigt och svalt, gärna ner mot 0 °C och i en plastpåse för att förhindra att den torkar. Låt stjälken sitta kvar tills det är dags för tillagning, då genom att koka den i rikligt med saltat vatten cirka 30–45 minuter. Citron Timjan EN DJUPDYKNING I råvarornas värld! Buffé guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skafferi: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept. SMAKKOMPISAR Mynta Smör RECEPT FRITERAD KRONÄRTSKOCKA Visste du att... … kronärtskocka egentligen är en tistelväxt? … kronärtskocka innehåller folat (folsyra) som bland annat hjälper immunsystemet att fungera som det ska? … sortnamnet carciofini betyder små kronärtskockor på italienska? 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 burk kronärtskockshjärtan i olja ca 300 g 1 dl vetemjöl 1 uppvispat ägg 2 dl panko salt neutral olja till fritering citronklyftor till servering GÖR SÅ HÄR 1. Häll av och skölj kronärtskockorna. Låt rinna av. Torka torra med hushållspapper. Skär varje kronärtskocka i 4 bitar. Vänd först i mjöl, sedan ägg och sist panko. 2. Värm oljan till 180 °C i en stor kastrull. Fritera några kronärtskockor åt gången. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt och servera direkt med citronklyftor. 9 BUFFÉ #08/2020