Buffé 1
INTERVJU Ellinor Lindblom PÅ RESTAURANG SPILL i M
almö serveras lunch lagad på svinn, det vill säga råvaror som annars skulle ha kastats. Hit levereras varje vecka allt från kött till grönsaker i perfekt skick men som av olika anledningar inte kunnat säljas. Till en början var omgivningen skeptiskt inställd till det nya konceptet, men efter snart ett år har Ellinor Lindblom tillsammans med sin man Erik inte bara bevisat att det faktiskt går att laga god lunch på matsvinn utan även skaffat sig en stor skara stammisar. Och kanske är det just tack vare sina goda luncher och sina många stamgäster som Malmörestaurangen klarat sig utan att behöva göra några större förändringar under coronakrisen. – Vi har helt klart haft en minskad inkomst, men jag tror att många haft det värre. Det är nog mycket för att vi driver just en lunchrestaurang. Vi är så tacksamma för våra gäster, säger Ellinor. Ellinor Lindblom, delägare av restaurang Spill, tillsammans med Thomsens Cykelbud som levererar räddad mat till Malmöborna. I dessa tider förstår vi bättre hur bra vi egentligen har det, alla vardagliga grejer som vi annars tar för givet. BOR: Malmö GÖR: Driver restaurang Spill KRAVEN PÅ FÖRÄNDRINGAR har för restaurang Spill alltså inte varit omvälvande, även om åtgärder som att undvika köbildning, dela ut bestick som gäster annars tar själva och erbjuda utkörning av lunch med cykelbud har gjorts. Vad de däremot har märkt är att intresset för restaurangens kärna, att genom god mat bidra till en grönare planet, fått ge vika för ett helt annat samtalsämne. – Vanligtvis brukar vårt arbete mot matsvinn vara något som vi pratar med våra gäster om dagligen. Det har istället ersatts av konversationer om corona. Men det är ju förståeligt att man i en så stor katastrof kanske pausar sina tankar kring andra världsproblem. ELLINOR OCH HENNES kollegor på Spill försöker, trots ovissheten, behålla en positiv inställning och se till det goda som katastrofen ändå fört med sig – att uppskatta när allt är som vanligt. – I dessa tider förstår vi bättre hur bra vi egentligen har det, alla vardagliga grejer som vi annars tar för givet. Det låter kanske som en klyscha, men jag tror att vi behöver bli påminda om det. / 35 BUFFÉ #08/2020 FOTO DAVID BACK