Mer smak 1
VÄRMANDE RÄTTER / Med potatis POTATISPIZZA UGN: 2
25° TID: 30 MIN Citron och mozzarella är en så fräsch kombo. Perfekt som snacks, skuren i bitar. 1 PIZZA 1 rund pizzadeg (à 260 g) k ½ dl crème fraiche k 75 g riven ost k 50 g potatis, tunt skivad k ½ liten rödlök, tunt skivad k ½ kruka rosmarin k olivolja k 1 mozzarella (à 125 g) k ½ citron, finrivet skal flingsalt nymalen svartpeppar POTATISGRATÄNG MED FLÄSKYTTERFILÉ TID: 2 TIMMAR + 1 DYGN ATT MARINERA UGN: 175° + 200° Helgmiddag med krämig potatisgratäng som höjdpunkt. 4 PORTIONER k 1 kg potatis k 2 vitlöksklyftor, skivade k 5 dl grädde eller 3 dl grädde och 2 dl mjölk 1 ½ tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar k 1 tomat, skivad k 2 dl riven ost k 2 msk hackad färsk timjan KALLMARINERAD FLÄSKYTTERFILÉ 1 fläskytterfilé salt och svartpeppar k 1 msk smör k 2 vitlöksklyftor k ½ kruka timjan, hackad k ½ citron, saft k 1 dl olivolja mer smak nr 1 2024 GÖR SÅ HÄR 1. Fläskytterfilé: Förbered dagen före servering. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet, salta och peppra. Stek det i smör så att det får färg runtom. Lägg i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 68°. Låt svalna. Krossa vitlöksklyftorna och blanda med timjan, citronsaft och olja. Lägg kött och marinad i en påse och låt marinera i kylen i 1 dygn. 2. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis och vitlök i en smord ugnsform. Blanda grädde, salt och peppar och häll över potatisen. Lägg på tomat och strö över ost och timjan. Tillaga mitt i ugnen 45 min–1 timme. Täck över gratängen om den får för mycket färg innan den är klar. 3. Skiva upp köttet, ringla över marinaden och servera med gratängen. 11 En god köttbit med potatisgratäng till är mångas favorit. GÖR SÅ HÄR 1. Lägg ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på crème fraiche och strö över ost. Lägg ut potatis och lök ovanpå och strö över några rosmarinblad. Ringla över olja. Grädda mitt i ugnen tills pizzan har fin färg, ca 20 minuter. 2. Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzan. Riv över citronskal, ringla över lite mer olja och salta och peppra. Garnera med rosmarin.