Mer smak 1
RÖDBETSSOPPA MED FETAOSTKRÄM & ROSTADE PUMPAFRöN
TID: 1 TIMME UGN: 225° Hur vacker som helst, och den lite söta smaken är väldigt god till salt fetaostkräm. 4 PORTIONER k 800 g rödbetor k ½ dl olivolja k 1 purjolök k 1 gul lök k 1 vitlöksklyfta k 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong k 2 tsk honung k 2 tsk timjan, färsk eller torkad k 2–3 späda kvistar rosmarin k 2 dl matlagningsgrädde salt och svartpeppar FETAOSTKRÄM k 150 g fetaost k 2 dl crème fraiche TOPPING k 1 ½ dl pumpakärnor k färsk timjan GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över 1 msk olja och rosta mitt i ugnen ca 25 minuter. 2. Skär purjolök, lök och vitlök i skivor. Hetta upp resten av oljan i en gryta och stek all lök tills den är blank och mjuk. Lägg i de rostade rödbetorna och häll över buljong. Tillsätt honung och örter. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 20 min, tills rödbetorna är helt mjuka. 3. Häll i grädde och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i en torr het panna tills de får lite färg. 4. Fetaostkräm: Smula fetaosten och mixa den med lite av crème fraichen. Vänd sedan ner resten av crème fraichen. Smaka av. 5. Servera soppan med fetaostkräm och toppa med pumpakärnor och färsk timjan. mer smak nr 1 2024 r o c BROCCOLI- OCH RUCOLASOPPA MED PARMESANKRäM TID: 40 MIN Mild broccoli och pepprig rucola är en toppenkombo. Och krämen till ... Mums! 4 PORTIONER k 500 g broccoli k 2 potatisar, mjöliga k 2 msk olivolja k 8 dl grönsaksbuljong k 65 g rucola k 2 dl crème fraiche salt vitpeppar PARMESANKRÄM k 1 dl crème fraiche k 1 dl finriven parmesanost TOPPING 1 msk olivolja broccolibuketter flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Dela broccolin i buketter, ta undan några att rosta till toppingen. Skär stammen i tunna skivor. Skala potatisen och skär den i små bitar. 2. Stek broccoli och potatis i olja i en gryta ett par minuter. Häll på buljongen, koka upp och låt sjuda tills potatisen är mjuk. 3. Lägg i rucolan. Mixa soppan slät. 4. Mixa ner crème fraichen och smaka av med salt och vitpeppar. 5. Parmesankräm: Blanda crème fraiche och parmesan. Smaka av med salt och peppar. 6. Topping: Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek broccolibuketterna på hög värme. Strö över flingsalt och blanda runt. 7. Servera soppan med parmesankräm och rostade broccolibuketter. 19 O m d u v i l l k a n d u s e r v e . r a t i l l c h ö d a r s b r k u e g t e u r d r i e h s