Mer smak 1
HÄLSOSAMMA SOPPOR / I alla färger CURRY- OCH äPPE
LSOPPA MED ROTSELLERI, öRTOLJA & ROSTADE SOLROSFRöN TID: 35 MIN Solgul soppa med smak av curry. Örtoljan ger trevlig smakbrytning. g re m g 4 PORTIONER k 400 g rotselleri k 2 äpplen k 1 gul lök k 1 msk curry k 2 msk smör k 2 msk vetemjöl k 8 dl grönsaks- eller hönsbuljong k 2 dl matlagningsgrädde eller havregrädde salt och svartpeppar ÖRTOLJA k 2 dl örter med stjälken kvar, t ex basilika och persilja k 1 liten vitlöksklyfta k ½ citron, saft k 1 dl olivolja salt och svartpeppar TOPPING k 1 dl solroskärnor Tips! Använd de frön du själv gillar och har hemma. HUMMUS TID: 10 MIN Det är inte svårare än så här att få ett smakrikt och mättande tillbehör till soppan. 4 PORTIONER k 1 frp kokta kikärter (400 g) mer smak nr 1 2024 k 4 msk olivolja k 1 vitlöksklyfta, riven 2 msk tahini (sesampasta) 1 krm spiskummin k 2 msk citronsaft salt och svartpeppar k olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. 2. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare, mixa länge så att röran blir riktigt slät. Smaka av med salt, peppar och citron. 3. Lägg över i en skål och ringla över lite olivolja. GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skär rotsellerin i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Skiva löken. Stek rotselleri, äpple, lök och curry i smör i en gryta ett par minuter. Strö över mjölet och rör om. 2. Tillsätt buljong och låt sjuda tills rotsellerin är mjuk, ca 20 minuter. Tillsätt grädde, mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. 4. Rosta solroskärnorna i en torr het panna tills de får lite färg. 5. Örtolja: Mixa örter, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten eller mer olja om den känns för tjock. 6. Ge soppan ett uppkok innan servering. Ringla över örtolja och toppa med rostade solroskärnor. 21 s r ö F ä ö s r å D r e k ?r u d e k a å f s n ör i d i p o a p s m o g o j r t f ö r d i g !