Mer smak 1
KAROLINES 1 Bra köp i grönsakshyllan I grönsaksdi
sken kan en billig vara innehålla mer näring än den som kostar mer. Gurka och isbergssallad innehåller mycket vatten, då är morötter, vitkål, blomkål och broccoli ett bättre val. 2 3 Bli en slattmästare! Även om du bara har en liten mängd gryta kvar, testa att steka upp och krydda och servera med matvete, bröd och kokt broccoli eller blomkål. Dryga ut måltiderna Grönsaker, bönor, kikärtor och havreris är bra att dryga ut soppor, pastasåser och gratänger med. Ger mer näring och mättnad men även minst en portion extra. 6 Expert på extrapriser Ofta kan varor med kort datum ha ett lägre pris. Laga upp maten och frys sedan in som måltider och matlådor. NIO BÄSTA BUDGETTIPS 4 Matlådan – din bästa vän Snabblunch på stan är alltid dyrare än medhavd mat. Ibland kan du få hela veckans matlådor för samma peng som du lägger på en utelunch. 5 Laga mer samtidigt Förbered olika måltider och matlådor när du ändå lagar. Karoline Pettersson kallar det för att intensivlaga, med kanske kyckling och potatis i ugnen, en vegogryta, pasta och pastasås på spisen, och de kommande dagarnas måltider är klara! Frys in om maten sedan riskerar att bli gammal. 7 8 9 Mat är en stor utgift för många hushåll. Men det finns flera sätt att få ner kostnaden. Ät mindre kött Din matbudget kan minskas genom att du börjar äta vegetariskt i större utsträckning. Kanske några dagar i veckan? Planera inköp När vi är panikhungriga fattar vi ofta mindre kloka beslut. Skriv inköpslista och planera för måltider, matlådor och mellanmål. Smart med frysta grönsaker Frysta grönsaker är oftast billigare än färska men näringsmässigt är det knappt någon skillnad, och dessutom är de infrysta när de är på toppen av sin näringstäthet. Där är ärtor och spenat favoriter, liksom f rysta bär. Om du dessutom lägger till baljväxter har du en riktigt budgetbra början. Baljväxter är bra för att mätta och näringsberika.