Mer smak 1
Tips & trix MATEN OCH PLÅNBOKEN Busenkel VINTERFI
KA! Snabbt, enkelt och jättegott när du är lite fikasugen. 1. Pannkaksmuffins Sätt ugnen på 225°. Blanda 2 dl mjöl, 1 msk socker, 1/2 tsk bakpulver och 1/2 tsk salt och vispa ner 2 dl mjölk till en jämn smet. Tillsätt ytterligare 2 dl mjölk. Vispa ner 3 ägg, ett i taget. Smörj en muffinsplåt. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera med vispad grädde, färska bär eller sylt. 2. Energibars Smält 125 g mörk choklad i ett vattenbad. Blanda ner 50 g nötter, 50 g torkad frukt och 1 dl sportgryn i den smälta chokladen. Häll upp på ett smörpapper och bred ut till en kaka. Ställ in i kylskåpet och låt stelna i ca 10 minuter. Skär i portionsbitar. 3. Dumlekakor Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop 3 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 200 g smör (kallt, tärnat) till en slät och fast deg, gärna i en matberedare monterad med knivblad. Forma en rulle och skär 20 lika stora skivor. Forma bollar och lägg dem i små bullformar på en plåt. Tryck ner en Dumlekola i varje boll och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Jag gör min egen köttkrympflation Tacos till dessert? Ja visst! MASCARPONEKRÄM k 200 g vit choklad k 2 dl vispgrädde 250 g mascarpone k 2 msk florsocker k 100 g mjölkchoklad 6 tacoskal k 1 dl kokosflingor TILL SERVERING f ärska blåbär och hallon k citronmeliss eller mynta mer smak nr 1 2024 GÖR SÅ HÄR 1. Smält den vita chokladen varsamt, låt svalna något. Vispa grädde, mascarpone och florsocker fluffigt. Vänd ner chokladen i mascarponegrädden och låt stå i kylen fram till servering. 2. Smält mjölkchokladen varsamt. Doppa kanterna på tacoskalen i chokladen och doppa direkt i kokosflingor. Låt stelna. 3. Fördela mascarponekrämen i tacoskalen. Toppa med bär och citronmeliss eller mynta. Begreppet krympflation innebär att man drar ner på mängden utan att sänka priset, men kanske kan ett bra budgetknep vara att man gör en egen positiv krympflation? ✔ Minska mängden kött på tallriken till förmån för grönsakerna. ✔ Servera kött i skivor på en skärbräda i stället för hela biffar eller kotletter på tallriken. ✔ Köp godis i små påsar och servera inte chips i en gigantisk skål. Det är ju snarare vettigt än snålt. Och lägger man sina goda sicilianska oliver på en liten, rar tallrik i stället för i en stor skål uppmuntrar man till begrundande njutning snarare än frosseri. För vi äter först med ögat och vi rättar oss raskt efter matsäcken, oftast utan att gå från bordet hungriga. Lite ärlig nedskalning på köttkonsumtionen och fredagsmyset kanske faktiskt både är nyttigare, mer ekonomiskt och ännu lite mer njutbart? FAVORIT JUST NU: Det är säsong för kål! Då gör jag en grönkålspaj med rostade valnötter och ohemula mängder ost. Johanna Westman, kock, författare och programledare. 5 husmorstips för moderna kök Mer Smaks krönikör Johanna Westman om att njuta mer av mindre. FOTO: TINA AXELSSON CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA FOTO: GUSTAV ELLIOT E D S S E R T T A C O T I : D 4 0 M I N