Mer smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen MÅNADEN
S DRINK: BLÅBÄRSSOPPA Kakor som alla kan baka Instagramkontot Brinken bakar har blivit populärt bland hemmabagarna. Den som står bakom kontot heter Emma Brink Rask. Den vanligaste önskningen från följarna är att de vill kunna baka alla olika kakor som Emma bakar, men i en form med löstagbar botten och med 24 cm i diameter, alltså den form som de flesta har i sitt kök. Så Emma gjorde om alla sina recept för att passa just en sådan form! Vad är dina bästa tips för att lyckas när man bakar? – En sak är att gräddningstiden som anges i recept alltid bara är vägledande och ingen exakt regel. Alla ugnar är olika, och de flesta är lite ojämna med mer värme i något hörn av ugnen. En annan sak när man bakar mjuka kakor är att kakan ska ha en innertemperatur på 98° när de är klara. Lycka till! 4 glas ★ 4 dl vatten ★ 2 msk strösocker ★ 1 msk vaniljsocker ★ 225 g blåbär ★ 1/2 msk potatismjöl GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten, strö- och vaniljsocker så att sockret löses upp. Tillsätt blåbären och låt koka några minuter. Mixa slätt. 2. Blanda potatismjöl med lite vatten och rör ner i soppan. Koka upp och låt koka ett par minuter. CITRONPAJ Recept ur boken 61 kakor i en form. UGN: 175° TID: 30 MIN + TID ATT KALLNA Som en key lime pie men med citron. Supergod och lättbakad! PAJSKAL k 50 g smör k 10 digestivekex (150 g) CITRONFYLLNING 1 burk kondenserad mjölk (400 g) k 2 citroner, finrivet skal och 1 dl saft 2 tsk vaniljsocker k 3 äggulor k 2 ägg mer smak nr 1 2024 GARNERING k 2 dl vispgrädde k ev citronskal GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°. Fäst bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 2. Mixa smör och kex till en smulig deg i en matberedare monterad med kniv. Tryck ut degen i botten på formen och ca 2 cm upp på kanten. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. 3. Rör ihop ingredienserna (vispa ej) till citronfyllningen. (Sila den om du inte vill ha citronskal med.) Häll smeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, den ska inte få färg utan bara stelna. 4. Låt svalna i rumstemperatur och sedan kallna helt i kylen. Garnera med vispad grädde och ev citronskal vid servering. 37 CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: ULRIKA POUSETTE FOTO: EVA HILDÉN ▼