Mer smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx POTATISGRYTA
MED BöNOR TID: 40 MIN Mjuk, len buljong runt den fina potatisen, med örter som spelar huvudrollen smakmässigt. 4 PORTIONER k 600 g potatis k 1 gul lök, skivad k 2 vitlöksklyftor, hackade k 1 msk smör 3 dl vatten k 2 ½ dl vitt vin k 2 dl grädde k 1 grönsaksbuljongtärning k 1–2 msk franska örter (torkad örtkrydda) 150 g sockerärtor k 1 frp (à 400 g) kokta vita bönor, sköljda k 1 citron, finrivet skal och saft salt och svartpeppar k hackad persilja, till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skär potatisen i bitar. Stek potatis, lök och vitlök i smör tills löken mjuknat. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning och kryddor. Låt koka tills potatisen är mjuk, 15–20 min. 2. Tillsätt sockerärtor, bönor och citronskal (endast det gula) och låt allt bli varmt. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. 3. Garnera med persilja och servera med bröd. mer smak nr 1 2024 SHEPHERD’S PIE UGN: 200° TID: 1 TIMME Enkla ingredienser som blir till klassisk comfort food. 4 PORTIONER k 500 g nötfärs k 2 morötter, tärnade k 1 gul lök, hackad k 2 vitlöksklyftor, rivna k smör, till stekning k ½ dl tomatpuré k 1 msk vetemjöl 4 dl vatten k 2 msk oxfond 2 msk worcestershiresås k 1 tsk torkad timjan k 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar k 2 dl gröna ärtor k 3 dl riven ost k färsk timjan, till garnering POTATISMOS k 800 g mjölig potatis, skalad k 1 dl mjölk k 2 msk smör k 2 äggulor 1 tsk salt ½ tsk grovmalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Potatismos: Koka potatisen i saltat vatten. Mosa och blanda med mjölk, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar. 2. Stek färs, morötter, lök och vitlök i smör under omrörning tills färsen är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare några minuter. Pudra över mjölet. Blanda i vatten, fond, worcestershiresås, timjan, rosmarin, salt och peppar. Låt sjuda ca 20 minuter. Vänd i ärtor. 3. Häll färsen i en ugnsform. Bred ut potatismos ovanpå och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen 20–30 min. 4. Garnera med timjan och servera gärna med en sallad. 9