Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 FORTSÄTTNING BUFFÉ • KÖKET »Soppan ä
r en lisa för själen« PAPRIKASOPPA MED GETOST Skala och finhacka 1 -2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor. Dela, kärna ur och grovhacka 1 röd paprika. Fräs grönsakerna i 2 msk olivolja i ett par minuter i en gryta stor nog för soppa. Grovhacka 1/2 burk grillad paprika å 290 g och lägg i grytan. Tillsätt 2 msk konc grönsaksfond, 8 dl vatten och låt småkoka i 5 minuter. Häll soppan i matberedare tillsammans med ca 50 g getost. Mixa till en ganska slät konsistens, eller mixa soppan direkt i grytan med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar. Strimla resterande grillad paprika och strö tillsammans med fräsiga brödkrutonger över soppan. Färsk oregano ger ett extra lyft. Servera en frukt till dessert. Energi • Fett Fibrer SJÖMANSSOPPA Skär ca 300 g utskuren biff i mycket tunna skivor. Skala, dela och skiva 1 -2 gula lökar tunt. Bryn köttet i 1 msk olja i en gryta stor nog för soppa. Lägg i löken och låt fräsa med ett par minuter. Rör ner 1 msk vetemjöl. Tillsätt 1 lagerblad, 3-4 msk konc kalvfond, 1 liter vatten och 2 dl lättöl. Blanda väl. Låt småputtra i ett par minuter. Skär 400 g skalad potatis i tunna skivor och lägg ner i grytan. Sätt på ett lock och låt sjuda i 10 minuter eller tills potatisen mjuknat. Blanda ner 1 burk avhällda minimorötter (400 g) och låt värmas en kort stund före servering. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i djupa skålar. Strö över grovhackad persilja. Serveras med ost och färskt bröd. Energi * * • Fett • * • Fibrer EN BRA SOPPA REDER SIG SJÄLV. Visst kan det vara så. Kokta rotfrukter/grönsaker som mixas och passeras behöver sällan redas, i stället kan man tunna ut soppan med buljong. Utgå från vattnet som rotfrukterna/grönsakerna kokats i. Tillsätt konc grönsaksfond och koka upp. Även kycklingfond/-buljong passar bra. FOR ALLA? Paprikasoppa med getost innehåller gluten och mjölk. Ägg kan förekomma i brödet Ändra så här till glutenfritt: stek eller rosta brödkrutonger av glutenfritt bröd. Mjölkfritt: uteslut getosten och kontrollera innehållet i grönsaksfonden. Äggfritt: välj bröd utan ägg. Sjömanssoppa innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår. Ändra så här till glutenfritt: red soppan med Maizena (majsstärkelse) och bjud glutenfritt bröd till. Mjölkfritt: kalvfond på flaska innehåller mjölkprotein, använd buljong i stället Välj mjölkfritt bröd och uteslut osten. Kyckling- och majssoppa innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd Imat -gräddeprodukt' och kontrollera innehållet i kycklingfonden. Morots- och kumminsoppa innehåller inte gluten, ägg eller mjölk men kontrollera för säkerhets skull innehållet i kycklingfonden. Välj bröd till som passar vid ev allergi. Höstsoppa med linser och rimmat fläsk innehåller inte gluten, ägg eller mjölk, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i kycklingfonden. Välj bröd till som passar vid ev allergi. KYCKLING- OCH MAJSSOPPA Fräs 1 finhackad gul lök, 1 finhackad vitlöksklyfta och 1 krm kajennpeppar eller 2 tsk finhackad chilifrukt i en gryta med 2 msk olja. Rör ner 1 burk majskorn (300 g) och 1 tsk socker. Häll på 2 msk konc kycklingfond, 6 dl vatten och 2 dl grädde. Öka värmen något och låt småkoka i 5 minuter. Mixa soppan ganska slät i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Krydda 2 kycklingfiléer med salt och peppar. Stek dem klara i en het lättoljad stekpanna. Häll soppan i djupa tallrikar. Skiva kycklingen och lägg ner i soppan. Grovkrossa 1 näve tortillachips och strö över. Garnera gärna med t ex färsk koriander eller gräslök. Avrunda med frukt till dessert. Energi • Fett • * Fibrer •
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40