Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 MOROTS- OCH KUMMINSOPPA Skala och cr
ovhacka 400 g morötter, 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs grönsakerna under lock i en kastrull med 1 -2 msk olivolja i 10 minuter. Strö över 1 msk socker, 1 msk curry, 112 tsk målen koriander och 112 tsk kumminfrö. Fräs detta i ett par minuter. Häll på 2 msk konc kycklingfond, 1 liter vatten och låt småkoka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät i matberedare eller med en stavmixer. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Servera med pitabröd och chutney. Garnera gärna med rostade pecan- eller valnötter, gräslök och kumminfrön. Servera gärna frukt till dessert. Energi Fett •• • Rbrer * * v v Jag vill lämna min ros till Soppan . Världen run t står köksmästare bugande framför henne. Ty i den har de lyckats göra en syntes av sina landsmäns nationalkaraktär. Signore Rossi drar in doften från sin rykande minestrone .. . Och aldrig någonsin skulle madame du Pont drömm a om att servera de sina en middag utan soppa . På söndagarna lagar jag själv middag i mitt hem. Nästan alltid soppa, mycket ofta fisksoppa. Samma ingredienser; utgår jag från. Men sällan blir en soppa en annan lik. För med soppan kan man leka, skall man leka. Låta fantasi och konstnärlig skaparkraf t blomma fritt och finna hu r de lustiga infallen, de spontana variationerna gör soppan till överraskningarnas rätt . Och dessutom - soppa är gott!« Tore Wretman, Ur främmande grytor, 1967 PASSERA. Ett fackuttryck som betyder att man pressar tex kokta rotfrukter (i bitar) genom en sikt eller finmaskig sil. Resultatet blir en slät jämn massa. HOSTSOPPA MED LINSER OCH RIMMAT FLÄSK Skölj 2 dl röda linser. Skala och finhacka 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 selleristjälk och 1 morot. Fräs 150 g tärnat rimmat sidfläsk med 1 msk olja i en het gryta. Tillsätt grönsakerna och 112 tsk timjan. Sänk värmen och fräs tillsammans med det rimmade fläsket i 3-4 minuter. Tillsätt linserna, 1 msk socker, 2 msk konc kycklingfond, ev 1 dl torrt vitt vin och 1 liter vatten. Sjud under lock i 10-12 minuter, eller tills linserna är klara. Smaka av med salt och peppar. Häll soppan i skålar. Servera med färskt bröd och senap. Gamera gärna med färska timjanblad. Energi Fett Rbrer * * KONCENTRERAD FOND. Ett smakrikt alternativ till buljongtärning. Det finns idag en rad olika fonder på flaska. Fonder var tidigare något som främst användes i storkök och restaurang. Att koka fond tar nämligen tid, och är inget som man normalt gör för hemmabruk. De sorter som nu erbjuds är förvisso något saltare än dem man kan koka själv, men för att förstärka soppor och enklare såser har det ingen negativ effekt - var dock försiktig med saltkaret Såskoncentrat som serveras på restaurang kräver dock att man utgår från fonder med minimal salthalt Orsaken är att de kokas samman rejält och alltså koncentreras ytterligare.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40