Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 FÄRSK FÄRSK TACLIOLINI TAGLIOLINI »M
orfars kor klarade säkert dagens KRA V « EKOLOGISK PASTA ICA Färsk pasta finns i två ekologiska varianter: en ofylld och en fylld. Den ofyllda är en tagliolini, en smal bandpasta med mycket ägg och durumvete från Italien. Den fyllda är en ravioli med karl jo hanssvamp (minst 30 procent). Förpackningarna innehåller 250 g färsk pasta och är utvecklade i samråd med ICA Provkök. Man kan vid behov spåra från vilken gård pastan kommer. ICAs färska pasta innehåller durumvete av hög kvalitet vilket, gör att koktidema blir lite längre än för andra pastamärken. Men med en koktid på 3 minuter för ofylld och 6 minuter för fylld pasta går det ändå rätt fort att få maten på bordet! När jag var barn bedrev mina morföräldrar ett jordbruk med mjölkproduktion. De hade nio, tio mjölkkor i en mycket charmig 1700-tals ladugård, och när jag var där »hjälpte« jag morfar med att släppa in och ut korna vid mjölkning, mocka, ströa och fodra. 1980 slutade morfar som mjölkbonde, men fortfarande hänger i hans kammare på gården de diplom han fått för sin goda djuromsorg och den felfria mjölk han levererat under drygt 30 år. God djuromsorg och att djuren ska få utlopp för sina naturliga beteenden är centralt i den ekologiska produktionen. När min morfar var aktiv fanns inte KRAV: S regler ännu, men med HALLOWEEN PA NÄTET På ica.se finns mer ingående beskrivningar till Halloweenkalaset på sidan 13. Där finns bl a tips på hur man gör chokladmönster på tårtor och kakor, hur man gör ett pajlock och skär ut skålar. den omsorg han visade sina djur är jag säker på att han inte skulle ha haft svårt att klara de regler som finns framtagna idag. Den veterinär som vid behov kom till mina morföräldrars gård sade till morfar att »om jag vore en ko så ville jag vara det hos dig«. Ekologisk kampanj Nu finns det flera olika varor i ICAs sortiment som är ekologiskt odlade och KRAV-märkta. Serien heter ICA Ekologiskt, och det finns allt från musli till rödbetor. Fram till 31 oktober 2002 kan man tävla på vvww.ica.se och vinna två matkassar fyllda med ICA Ekologiskt. Må bättre Nu finns en ny avdelning på ica.se: Må bättre. Där bjuds det på recept och tips på enkla sätt att öka sitt välmående. Under namnet Vitaminkick berättas om grönsakers och frukters ursprung, egenskaper och vad de kan användas till. Dessutom tre recept per frukt. Det finns snabbingångar till fettsnåla och fibenika recept. Fråga experterna heter det mejlforum där man kan rådfråga en dietist, kostekonom och nutritionist från ICA. Grundläggande i det ekologiska lantbruket är också omsorgen om vår miljö. Att ekologisk odling har miljöfördelar har Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visat genom sin omfattande sammanställning av svensk och utländsk forskning om miljöeffekterna av ekologisk produktion jämfört med konventionell. Från SL U har man kommit fram till att det ekologiska lantbruket inte läcker kemiska bekämpningsmedel till yt- och grundvatten, att läckaget av näringsämnen är begränsat och att den biologiska mångfalden och artrikedomen i vårt landskap gynnas. Inom flera områden, som t ex fosforbalans i jorden och livsmedelskvalitet, konstaterar SL U att det behövs mer forskning innan några slutsatser om skillnader kan dras. IC A stödjer den ekologiska produktionen genom att ha ett brett ekologiskt sortiment. Vi har också vårt eget varumärke, IC A Ekologiskt, som vi är mycket stolta över. Alla varor som bär namnet IC A Ekologiskt är KRAV-märkta och håller samma höga kvalitet som alla våra egna varor. Det kommer hela tiden fler, så håll utkik i hyllorna och prova dem gärna! MA X FE M NY BOK Rätterna i Max fem (ICA bokförlag) bygger på ett basskafferi som de flesta har hemma, med tillägg av max fem ingredienser. Här bjuds sallader, vegetariskt, pasta, nudlar och goda mackor, gjorda av Guy Taylor och Sebastian Schauermann på restaurang Food i Stockholm. Kerstin Lindvall, Miljöansvarig ICA Handlarnas AB
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40