Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Palsternacka Svartrot Kålrot Majrova
Jordärtskocka Knöliga kalastillbehör De är relativt billiga, de är nyttiga och dessutom goda och användbara till en mängd olika rätter. Det handlar om rotfrukter. Ibland kanske de ser lite jordiga, knöliga och trista ut där de ligger i grönsaksdisken. Men avskräcks inte. Följ Jacobs enkla handgrepp och laga goda tillbehör till festmaten. TEXT TONY WALLIN RECEPT JACOB GRAY FOTO PEPE NILSSON SVARTROT ROTSELLERI MAJROVA Ofta är den plattrund med en vackert violett ovansida. Men såväl form som färg kan variera en hel del. Det gäller även smaken som kan vara alltifrån lite kålig till fruktig. Storleken bör inte överstiga 10 cm i diameter för då är risken stor att den är torr och träig inuti. Majrovan har sitt ursprung i åkerkålen som är ett vanligt ogräs i Norden. Majrovan är en gammal kulturplanta som varit populär i Norden och de tysktalande länderna. Gör så här: Skala den som ett äpple med en liten skalkniv. Skär majrovan i klyftor, se recept, eller i stavar eller skivor. Passar att använda i grytor, soppor och gratänger. Kan också rårivas och blandas i sallader. Som de flesta andra rotfrukter ska majrovan förvaras svalt i relativt hög luftfuktighet Den är känslig för uttorkning men inte för kylskador. En knöl som oftas säljs delad i mindre bitar. Orsaken är att rotsellerin är mycket aromatisk och smakrik, det behövs inte så stora mängder för att dess smak ska bli framträdande. Rotsellerin har mycket gamla anor, rester har påträffats i egyptiska gravar från 1100 fKr. Gör så här: Tvätta den under rinnande vatten. Torka och skär bort skalet med en vass kockkniv eller liknande. Skär roten i skivor. Skär dessa i stavar och sedan i tärningar. Koka och mixa till puré, se recept Eller skär sellerin i små, små tärningar, använd ev matberedare. Dessa passar perfekt tillsammans med morot och lök i köttfärssåsen eller som grund till en kraftig viltsås. Tunna stavar kan också ugnsrostas med andra rotfrukter. Det är jordiga, 20-30 cm långa rötter som vanligen säljs otvättade i plastpåse. Sällan någon inbjudande syn. Men å andra sidan desto trevligare bekantskap när de är tillagade. Även om svartroten använts sedan 1600talet i svensk matlagning har den inte slagit igenom riktigt stort Kanske har det att göra med att roten innehåller en vit mjölksaft som är lite kladdig och klistrig, vilket gör hanteringen lite besvärligare. Gör så här: Tvätta rötterna väl under rinnande vatten. Häll upp en skål med iskallt vatten blandat med citronjuice eller mjölk Detta för att undvika att rötterna missfärgas mörka av luftens syre. Lägg en rot på en uppochned-vänd kastrull. Skala roten med långa drag med en vanlig potatisskalare. Dela den i bitar och lägg dem i vattnet Rotselleri Svartrötter kan kokas i lättsaltat vatten och serveras naturella till såväl kött som fisk och fågel. Smaken är mild och fin. Förr brukade man kalla svartrötterna för fattigmans sparris. Svartroten har högt energiinnehåll och är rik på mmeraler. särskilt järn. PALSTERNACKA Tillhör gruppen mycket gamla kulturplantor och odlades flitigt av de gamla grekerna. Kom till Norden på medeltiden men blandades ofta samman med morot Palsternackan var inte väl sedd i klostren då den ansågs stimulera könsdriften. Palsternacka säljs vanligen tvättad i plastpåse eller i lösvikt Den är tålig vid förvaring i kylskåp. Gör så här: Skala palsternackan med en vanlig potatisskalare. Dela den längs med i tunna stavar eller tvärs över i slantar. Den kan även rårivas. Palsternackan är mycket användbar och dess mjuka, runda smak passar bra i såväl gratänger som soppor och grytor. Den är också förträfflig att steka eller woka. Passar bra som tillbehör till kött- och korvrätter. Liksom andra rotfrukter är den nästan helt fettfri men rik på mineralen
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40