Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Maskar i kräftor? ICAs Kundkontaktce
nter har fått många samtal från kunder som frågar om det är maskar i kräftorna de köpt. Det är det inte! De vita nystan som finns i kräftorna är hankräftornas könsorgan. Kräftors hormonnivåer varierar under året i cykler. När könshormonerna ökar producerar honkräftorna rom medan hankräftornas könsorgan växer till. Kräftor fiskas normalt inte under denna tid eftersom kräftorna då förökar sig. Men många är förtjusta i honkräftornas rom, och därför fiskas kräftorna ibland även under pamingsperioden. Det är inte farligt att äta könsorganen, men lämpligtvis rensas de bort liksom kräftornas övriga organ. Den som vill ha mer detaljerad information om detta kan ringa ICAs Kvalitetslaboratorium, 08585 504 55, eller kontakta en oberoende biologisk institution, tex vid Stockholms Universitet. Skriv och f skriv och tyck Buffé , Box 6 6 1138 4 Stock red.buffe@forlag ANGELÄGEN MÄSSA. Mässan »Mat för livet" äger rum den 22-23 november 2002 pa Sollentunamässan i Stockholm. Det är den enda mässan som speglar det stora utbudet av produkter för matöverkänsliga som inte tål gluten, laktos, mjölk och soja. För mer info ring Celiakiföreningen i Stockholm. Söker recept på Bojkott! Några kunder har hört av sig till ICAs Kundkontaktcenter och uppmanat ICA att bojkotta varor från Israel. Så här svarar ICA: I frågor om bojkott av ett visst lands varor följer vi FNs och svenska regeringens rekommendationer. För att ICAs kunder ska veta varifrån en vara kommer försöker vi att så tydligt som möjligt märka varan eller på annat sätt tydligt tala om i vilket land varan odlats eller tillverkats. Detta för att kunderna själva ska kunna välja om man vill avstå från att köpa varor från ett visst land. DÅLIG A ERBJUDANDE N Som mångårig ICA-kund, och på senare år stamkund, är jag missnöjd med att sällan kunna utnyttja de erbjudanden jag får. Vårt hushåll består endast av mig och likaledes åldrig make, och vi kan inte köpa 2-3 förpackningar, vilket man ofta måste för att få billigare pris. Dessutom står i de flesta fall inte nettopriset på kupongerna, utan rabattprocent. Nettopriset är i många fall högre än i andra butiker, rabattprocenten fyller ibland ingen funktion. Hoppas på ändring till det bättre. Inga Bergsten, Malmö Svar: Då svaret från ICAs Jan-Åke Karlsson är långt - men nödvändigt långt - publicerar vi det i nästa nummer. äggfri pannkaka Vi har flera ägg- och sojaallergiker i vår familj, men längtar efter nystekta tunna pannkakor med sylt och grädde. Har ni något recept på pannkakor som vi skulle kunna äta? Helena Romero Saknar info om fett Referens: Insändare från Ebon Stranneby i Buffé nr 8/2002 Jag instämmer med Ebon om att tips och råd behövs även för diabetiker. Men det finns en stor grupp vilkas välbefinnande i än högre grad beror på vad man äter. Hjärt- och lungsjuka lär utgöra en grupp som svarar för många dödsfall. Därför skulle jag uppskatta om ni i Buffé ville införa råd om hur mycket fett och hur stor del av detta som är mättat. Jag har själv blivit opererad för förträngning i tre kransartärer. Eftersom jag tycker (har tyckt) mycket om smör på smörgåsen, en klick smör i såsen, dessertostar såsom gorgonzola, bearnaisesås osv är jag övertygad att allt detta mättade fett är orsaken till mina hjärtproblem. Tevekockarnas matprogram tycks vara mycket populära. Om man tittar på dem, ser man mycket snart att deras rätter i många fall innehåller smör, ofta mycket smör. Köttet badar i smör, i såsen tillsätts gärna en klick smör (för smakens skull!), vispgrädde används flitigt i såser och desserter osv. Jag skulle mycket uppskatta om ni ville ta hänBuffé 10/2002 syn till dessa mina synpunkter och införde varningar för alla recept, som innehåller mycket mättat fett. Ändå bättre vore om ni ville införa recept där man använder omättade fetter i stället för smör och andra mejeriprodukter. Det är säkert inte så lätt, hela den västerländska matkulturen tycks vara baserad på vad våra kossor producerar under sin livstid. Men tänk i alla fall på oss hjärt- och lungsjuka! Den som komponerar recepten kanske undgår en förtidig död i hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom. Med vänlig hälsning Kurt Carlson Svar: Sedan flera år håller vi extra koll på näringsinnehållet i recepten. Vi undviker om möjligt stora mängder mättat fett, och det är i undantagsfall som fettmängden totalt överstiger 40 g för en normal lunch/middag (som ska utgöra 1/3 av en vuxens dagsintag). I våra Bufféköksrecept markerar vi fettinnehållet med stjärnor. Tre stjärnor anger 0-20 g, två stjärnor anger 20-40 g och en stjärna anger över 40 g. red Svar: Man kan göra goda pannkakor utan ägg, men förvänta dig inte att de blir precis som vanliga. Ägg är, som du vet, ofta svårt att ersätta. I pannkakorna är det ägget som ger dem dess karaktär ifråga om både smak och konsistens. Du kan själv testa ett vanligt recept genom att byta ut varje ägg i receptet mot 112 tsk bakpulver. Specialprodukter som äggersättningsmedlet Loprofin och Rapsy »Grundmix för pannkaka» antar jag att du redan känner till. Den sistnämnda kan du köpa i en hel del ICA-butiker eller beställa direkt via Dietistbyrån, tel 08-966681. Mer info kan du hämta på nätet, www.allergimat.com Här kommer ett pannkaksrecept som jag har provat fram. En aning socker eller vaniljsocker i smeten ger lite fylligare smak men kan uteslutas om du ska servera pannkakorna med någon matig fyllning, typ crépes. Elisabeth Ekstrand Hemmingsson PANNKAK A UTA N ÄG G FÖR 4 PERSONER 3 dl vetemjöl 2 tsk socker eller 1/2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 1/2 tsk saft 6 dl mjölk 2-3 msk smält smör eller margarin GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. 2. Häll på mjölken under vispning så att smeten blir klimpfri. 3. Tillsätt smärt matfett och stek pannkakorna
Buffé Sida 40