Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 KARAMELLISERADE MAJROVOR MED SMALÖKO
CH RUSSIN Skala och skär 500 g majrovor (2-3) i klyftor. Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och 1 msk olivolja. Bryn majrovorna i ca 5 minuter. Rör om då och då. Strö över 2 msk socker och låt smälta, karamellisera, med rovorna. Häll på 112 dl balsamvinäger och låt småkoka i ett par minuter eller tills hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt 112 dl russin, 1 dl syltlök, 2 dl vatten och 1 msk konc kalvfond. Salta och peppra. Låt koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter eller tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens. Rör ner 1 msk finhackad färsk timjan och 1 msk finhackad persilja Servera som tillbehör till vilt, kalkon eller stekar. FÖR ALLA? Karamelliserade majrovor med småiök och russin innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd enbart olja eller mjölkfritt margarin i stället för smör. Byt ut kalvfonden mot annan fond utan mjölktillsats. APELSINGLASERADE MORÖTTER Skala och skär 300 g morötter (2-3 ) i tunna slantar. Skala och finhacka 112 gul lök. Smält 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt morot, lök och 1 msk finhackad röd chilifrukt. Låt puttra i smöret i 3 minuter. Rör om då och då. Se till att morötterna inte tar färg. Salta och peppra. Tillsätt 112 msk socker och låt smälta. Rör ner rivet skal och juice från 112 apelsin samt 2 msk vatten. Låt småputtra ca 5 minuter. Rör i 112 tsk ljus maizena redning och låt puttra i ytterligare 1 minut. Vänd ner 2 msk grovhackad koriander eller persilja. Servera som tillbehör till fisk eller fågel. FÖR ALLA? Apelsinglaserade morötter innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd enbart olja eller mjölkfritt margarin i stället för smör. Använd Maizena (majsstärkelse) utrört i vattnet, i stället för Ljus maizena redning. SELLERIPURE MED PHILADELPHIA OCH ÖRTER Skala 500 g rotselleri och 700 g potatis. Skär dem i grova bitar. Skala 3 vitlöksklyftor. Koka selleri, potatis och vitlök mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Mosa sönder med en visp. Tillsätt 2 dl mjölk och 200 g lättphiladelphiaost. Blanda luftigt. Smaka av med salt och peppar. Finhacka 1 kruka gräslök och vänd ner. Servera som ett spännande annorlunda mos till falukorv och kassler. Passar även till stekt eller grillat kött och fågel. FÖR ALLA? Selleripuré med philadelphia och örter innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. ROSMARIN- OCH CRÉME FRAICHESTUVADE SVARTRÖTTER Tvätta 1 påse svartrötter, ca 500 g, under rinnande kallt vatten. Skala (se tips), dela längs med och skär rötterna i ca 10 cm långa stavar. Skölj av dem i vatten. Koka svartrötterna mjuka i ca 10 minuter. Koka upp 2 dl lättcréme fraiche, 1 dl vatten och 2 tsk finhackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad. Smaka av med salt och peppar. Sänk värmen och låt småputtra. Häll av svartrötterna och vänd ner i créme fraichesåsen. Lägg över på ett fat och garnera med rosmarin blad. Servera som tillbehör till kalvkött, fläskkotlett eller lammstek. FÖR ALLA? Rosmarin- och créme fraichestuvade svartrötter innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. GREMOLATASTEKTA PALSTERNACKSSTAVAR Sätt ugnen på 200°C. Skala 600 g palsternackor och skär dem i 1 /4-delar. Skär bort rotfästet. Skär i 5-10 cm långa stavar. Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och 1 msk olivolja. Bryn palsternackan i 3-4 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i 10 minuter. Grovhacka 1 kruka persilja och 1 -2 vitlöksklyftor. Blanda med rivet skal av 1/2 citron. Häll juicen från 112 citron över palstemacksstavama. Rör ner persiljeblandningen (gremolatan). Servera som tillbehör till ugnsstekt fisk, kyckling eller biffstek. FÖR ALLA? Gremolatastekta palsternacksstavar innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd enbart olja eller mjölkfritt margarin i stället för smör. JORDARTSKOCKSCREME Skala 500 g jordärtsskockor (10-15), skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Häll i 2 dl mjölk och fyll upp med vatten så det täcker. Salta lätt. Koka skockorna mjuka i 15-20 minuter. Häll av vattnet. Låt svalna något. Skala och finhacka 2 schalottenlökar. Fräs löken mjuk i 1 msk smör. Rör om då och då. Den får inte ta färg. Lägg över löken på ett fat. Mixa skockor, lök och 2 dl créme fraiche i matberedare till en slät puré. Späd ev med lite vatten. Lägg över i skål och smaksätt purén med salt, peppar och 2 msk gräslök. Ställ kallt. Serveras sval, ej kylskåpskall, som tillbehör till rimmad fisk eller kallskuret. Passar även att värmas som tillbehör till fågel och vilt. Tips! Späd purén med buljong till en simmig konsistens så har du basen till en god soppa! FÖR ALLA? Innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40