Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Svenska klassiker med ny krydda Läck
er meny för många Bjud på höstfest, bjud på en meny som passar många. Till exempel gravlax med ägg- och räkröra , rimmad oxbringa med rotfrukter samt paj med frukt. Klassisk svensk kalasmat. Här i lite ny tappning. TEXT TONY WALLIN RECEPT JACOB GRAY STYLIST INGER NILSON FOTO PEPE NILSSON Ska man bjuda många så ska man bjuda på mat som kan förberedas och i princip stå klar en dag i förväg. Och at t den här menyn klarar dessa kriterier kan vi garantera. Nyligen serverades den till 3800 personer i Globen, Stockholm. Recepten såg då lite annorlunda ut, te x gick det å t 340 kg skalade räkor, 800 kg rimmad oxbringa, 300 liter sås, 450 kg rotfrukter.. . Men så var det ett 50-tal kockar som arbetade i flera dagar med att förbereda så at t de 200 servitörerna snabbt(!) kunde servera gästerna. Att hantera så stora volymer ställer givetvis extra stora krav på hygien - och framför allt att inte bryta kylkedjan. I hemmaköke t kan det vara just utrymmesbrist i kylskåpet som ställer till problem med att kunna förbereda i god tid. Enda rådet är att rensa. När man förbereder mat för flera tusen gäster så är det inte bara kylskåp som krävs, beredningen sker faktiskt i kylda rum . Kom-ihåg-lista • Beställ rimmad oxbringa minst en vecka i förväg (bra at t vara på säkra sidan). • Wasabi, stjärnanis, färsk chilifrukt samt kondenserad mjölk ä r ocksä ingredienser som kan vara lite knepiga att få tag i, därför är det lika bra att köpa/beställa i god tid. • Vinet kan också införskaffas långt i förväg. Kanske måste det till ett alternativ, vilket systempersonalen brukar kunna hjälpa till med. Tänk på att välja några alkoholfria alternativ samt se till at t duka med vatten. • Skriv ner ett »körschema « med hålltider så behöver det inte bli så stressigt. H a kul! ÄGG- OCH RÄKRÖRA MED GRAVLAX FÖR CA 10 PERSONER 2-3 ägg 2 burkar räkor i lake å 360 g 1/2 kruka gräslök 1 tsk wasabipaste (eller pepparrot på tub) 2 dl hovmästarsås salt, peppar 10 skivor kavring 10 skivor gravlax, ca 300 g 50-100 g forellrom FÖRBERED 1 DAG I FÖRVÄG: 1. Hårdkoka äggen i ca 7 minuter. Kyl och skala. Häll av räkorna och pressa ut lite av vätskan. Grovhacka räkor och ägg. Finhacka gräslöken. 2. Blanda ägg, räkor, gräslök, wasabi och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i en lufttät burk. Ställ kallt. SERVERING: 1. Ta fram ägg- och räkröran så att den inte FÖR ALLA? Ägg- och räkröra med gravlax innehåller inte mjölk, men kontrollera för säkerhets skull ingredienserna i kavring och färdig hovmästarsås. Gluten och ägg ingår. Ändra så här till glutenfritt: välj mörkt glutenfritt bröd i stället för kavring. DRYCKESTIPS! Canaletto Chardonnay Verdecca (nr 32436,60 kr). Ett lätt ekfatslagrat. fruktigt vin från Italien där man kan känna en lätt ton av päron och citrus. FÖR ALLA? Rimmad oxbringa med rotfrukter innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: uteslut créme fraiche och använd i stället Imat »gräddeprodukt" eller liknande mjölkfri produkt Kontrollera innehållet i kycklingfonden. DRYCKESTIPS! Felix Solis (nr 2706, 57 kr). Ett ungt spanskt ekfatslagrat vin med ton av vanilj och bärkompott. serveras kylskåpskall. Smaka av. Tillsätt ev mer wasabi. 2. Lägg kavringskivorna på tallrikar. Täck dem med gravlax. Skeda på räkblandningen. Garnera med forellrom.
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40