GATE report 1
Penny&Bill Penny and Bill startades av familjedri
vna restaurangföretaget Lux-koncernen tillsammans med en av sveriges bästa bartenders, Johan Evers. Det är en symbios mellan en cocktailbar och en restaurang som man kallar gastrobar. När vi kliver in genom dörrarna till lokalen möts vi av en stor bardisk, stilren design och en diskret partystämning. Här står både kockar och bartenders sida vid sida. Platsen som tidigare var bank och därefter en nerlagd sportbar bjuder idag på en variation av runt 200 drinkar samt en rad intressanta mellanrätter som passar till. Maten är oftast i en uppfinningsrik fusionstil som är noga uttänkt att passa till konceptet vilket för tankarna till New York. Söker man som resenär eller luttrad kroggäst efter en enklare men annorlunda middag eller en after work av högsta klass är detta stället man ska gå till. Det är bara att slinka in på Grev Turegatan 30, på det i krogsammanhang allt hippare Östermalm, i Stockholm och låta sig bli serverad. Den som är öppen för att pröva något nytt blir inte besviken. Spanjorskan Vårt andra besök var på Spanjorskan som ligger på Nybrogatan 42 strax efter den populära kvarterskrogen Nybrogatan 38 och ägs av samma restaurangföretag, Bockholmengruppen. Här möts man av en trevlig uteservering samt en insida med mycket spansk prägel. Inspirationen är hämtad från mindre restauranger i Madrid, Barcelona eller San Sebastian. Spanien har ju de senaste åren seglat upp som ett toppland på resauranghimlen med några av världens bästa restauranger och kanske är det denna känsla man vill återspegla. Detta är dock, ännu så länge, en mer lättillgänglig krog än de mer omtalade mattemplen. Vid entrén möter vi restaurangchefen Daida Mascaro som har genuin krogbakgrund som chef för både ovan nämnda Penny&Bill och omtalade Lilla Ego. Hon har även varit sommelier på en trestjärnig Michelinkrog i Italien och fokuset på goda spanska viner på Spanjorskan går inte att ta miste på. Vi provade ett par av ypperlig klass. När det gäller maten vill man inte hamna i facket ”tapasrestaurang”. Här serveras alla möjliga typer av rätter från små tilltugg, många spännande mellanrätter samt huvudrätter och större rätter att dela på som Paella och helstekt piggvar. Vi provade piggvaren och den var utsökt liksom den mellanrätt med pilgrimsmusslor som också slank ner. Efterrätterna innehåller även de intressanta upplvelser för gommen. 94 GATE REPORT # 04/2017