GATE report 1
Paraden I januari i år öppnade Paraden upp portar
na och ligger på Valhallavägen 147 snett mittemot Fältöversten på Östermalm. Denna lokal var tidigare en biograf med just namnet Paraden. När biografdöden slog igenom någon gång på mitten av 1980-talet stängdes biografen och en reklambyrå tog över lokalerna som senare även varit hemvist för ett tv-produktionsbolag. Nu har det alltså blivit kvarterskrog och återigen är det framgångsrika Bockholmengruppen som ligger bakom. Här bjuder man på en annorlunda upplevelse inredningsmässigt med upplevelser i två plan. På nedervåningen finns bland annat en speciell ölbar liksom cocktailbar och matsal. En trappa upp kan man sitta på balkongen och se på när kockarna arbetar i köket. Paraden erbjuder man flera olika menyer beroende på tidpunkt. Här finns både frukostmeny till meny för sen kväll och man har öppet från morgon till sen kväll, varje dag. Maten är en blandning av inspirationskällor med medelhavsländerna och klassiskt svenskt som huvudkombinationerna. Priserna är, som på Nybrogatan 38, rimliga och förstärker känslan av kvarterskrog. Kostnaden för huvudrätter på middagsmenyn ligger i spannet 200–250 kr. Personalen är serviceinriktad och redan smårätter som kroketter fyllda med anklår, syrad kål och citrusailoli samt löjromsgaletter med bakad äggulekräm och riven Västerbottenost får det att vattnas i munnen. Huvudrätterna fortsätter i samma stil som exempelvis lättsotad forellfilé med jordärtskocka, svartrot, rökig soya, skummig örtsås med krasse och citronette. På bottenvåningen är hundar välkomna och det ser vi som ett plus i dessa hundvänliga omgivningar. Adria Denna restaurang på Thulegatan 10 i Vasastan är ett nytillskott i regi av krögarafamiljens Montanari. De har redan gjort succé med restaurangen kallad just Montanari på Grev Turegatan och denna krögrfamilj har drivit restauranger i Stockholm sedan 1971. Mest känd är väl ikonen Capri på Nybrogatan. Här relaterar namnet till nonna (mormor) Adria och hennes enkla rustika matlagning. Man lägger till ett uns förfining och så har man en strålande italiensk restaurang med bland annat flera spännande pastarätter på menyn. Pizza får man äta någon annanstans och det hittar man inte på Adria. Här gör man rättvisa åt andra delar av det fantastiska italienska köket. Man gör det bra i en fantastisk italiensk trattoriamiljö. Vad sägs om en Spaghetti Pescati med blåmusslor, vongole, bläckfisk, pilgrimsmusslor och scampi. Italienskt så det förslår. I övrigt så bjuder menyn på traditionell antipasti liksom secondi (huvudrätter) och dolce (efterrätter) som Tiramisú. Allt lagat med kärlek som sig bör. GATE REPORT # 04/2017 97