Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
DESTINATION Köpenhamn Köpenhamn har legat i kulin
arisk framkant ända sedan det nynordiska köket trädde fram för mer än tio år sedan. Idag fokuserar många restauranger på hållbarhet i alla led, utan att ge avkall på den goda smaken. DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot grannlandets huvudstad. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker den danska matkulturen – hemma i ditt eget kök. PASTA Med tanke på alla pastarestauranger som öppnat de senaste åren kan man snart kalla Köpenhamn för lilla Italien. I alla delar av staden finns kockar som handknådar pastadegen och serverar klassiska rätter från bland annat Rom och Turin. Moderna mackor KARTOFFELMAD Restaurang Aamanns var tidiga med att förfina smørrebrødet. De serverar bland annat en variant med kokt potatis, picklad rödlök, rädisor, krasse, rökt majonnäs och friterad lök på rågbröd. AVOKADOMAD Kocken Frederik Bille Brahes numera legendariska smörgås på rågbröd med avokado, gräslök, chilin piment d'Espelette, citronzest och olivolja. Recept på en variant av kartoffelmad – smörrebröd med potatis hittar du på buffe.se NÄR RESTAURANG NOMA öppnade var det någonting som hände med Köpenhamns matscen. Krogarna började fokusera på lokala råvaror i säsong, man slutade importera ingredienser från andra sidan jordklotet och återupptäckte traditionella tillagningsmetoder. Plötsligt skulle allting fermenteras, rökas, syras och torkas. Rotfrukter och ogräs var finare än kaviar och tryffel. Nuförtiden finns det en mängd olika sorters kök representerade i staden, från mexikanskt till italienskt. Medvetenheten har ökat och ambitionsnivån höjts. Många krogar fokuserar på grönsaker snarare än kött och man tänker på sitt klimatavtryck. Men Köpenhamn är inte bara en av världens mest intressanta krogstäder, här finns också specialkaffe, naturviner, bagerier och hantverksöl. Till och med smørrebrøden har blivit trendiga. 11 BUFFÉ #09/2021 AMASS FRIED CHICKEN På Amass lagar Matt Orlando finmat enligt no wasteideologin. Han har även ett sidoprojekt där han serverar friterad kyckling, bland annat i ett briochebröd med citronmajonnäs, cheddar och en glaze på honung och svartpeppar. Almanak har nyligen getts ut i en jubileumsutgåva, tio år efter att den först kom ut. En stadig bok som täcker ett helt danskt matår med fler än 1 000 recept på allt från middag, smårätter och desserter till sylt, kallskuret, drycker, bröd och kakor. FYRA GRÖNA KROGAR Apollo Bar Veve Baka d'busk Angelika Laga som restaurangen! BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: 1,9 miljoner invånare. MATLAGNINGSMUSIK: Efterklang, Sanne Salomonsen, Trentemøller och Kasper Bjørke. KLASSISKT DANSKT: Rågbröd, wienerbröd, fläskkorven pølse och smörrebröd. På Barr lagar man klassisk husmanskost i uppdaterad form och serverar den med hantverksöl. Schnitzeln är en klassiker och görs på både kött och fisk, men man hittar även smørrebrød, pannkakor med nypon, frikadeller och kronärtskocka med hummus på gula ärtor. PROVA HEMMA Gör en fiskschnitzel som på Barr: panera och fritera filéer av vit fisk. Toppa med smörsås, dill, persilja och laxrom och servera med potatis. KOKBOK
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du