Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä BUFFÉ REDER UT Så gör du bra val för miljön TEXT ANDERS BERGMARK ILLUSTRATION DARLING CLEMENTINE Den som vill göra miljövänliga val i matbutiken möts av en mängd olika hållbarhetsmärkningar. Som tur är finns det några enkla principer att följa, för den som vill välja rätt för miljön. Buffé reder ut! JAG OCH TONÅRINGEN har åkt till ett köpcentrum en bit hemifrån. Vi letar basketskor och passar på att handla i en av de större matbutikerna. Flera av mina vanliga varumärken finns inte så jag väljer andra alternativ och tittar efter miljömärkningar på förpackningarna. Men när jag väl bestämt mig för en vara så lättar plötsligt korgen och något annat dimper ner. Duns. En annan fläskfilé. Vi går vidare och stannar vid hyllorna för kaffe och te. Duns. Ett annat paket kaffe. Duns. En annan olivolja. Jag vänder mig mot tonåringen och får veta att det fanns märkningar med högre ställda krav än de jag hade valt. Så hur ska man navigera bland de olika märkningarna om man vill göra ett miljömedvetet val? Vad står olika märkningar för och vilka gör störst skillnad? Tillbaka i soffan slår jag upp datorn. ENKELT ATT GÖRA RÄTT Det visar sig att märkningar inte är det första jag behöver tänka på. Vill man äta klimatsmart kan man följa två enkla principer: För det första att äta mer växtbaserat, till exempel genom att använda mer grönsaker och minska mängden kött i sin vanliga mat. För det andra att slänga mindre mat. Enligt kampanjen Stoppa matsvinnet genererar kasserad mat från svenska hushåll omkring 500 000 ton växthusgaser per år, vilket motsvarar ungefär lika mycket som 200 000 bilar släpper ut. Genom att låta näsan istället för bäst före-datum avgöra om maten fortfarande är ätbar och frysa in mat som riskerar att bli gammal kan man med andra ord minska sitt matsvinn och därmed sitt klimatavtryck. När det gäller andra viktiga frågor som biologisk mångfald, kemikalieanvändning, djuromsorg och arbetsvillkor finns ett antal hållbarhetsmärkningar att hålla sig till. En produkt märkt med en hållbarhetsmärkning har genomgått omfattande undersökningar av en oberoende tredje part. Märkningarna administreras oftast av antingen föreningar där producenterna själva är medlemmar eller av statliga eller internationella organisationer. BÖRJA MED DE STORA När det gäller just miljömärkningar så kan ett sätt att skaffa sig överblick vara att börja med märkningar som både ställer höga krav och omfattar många olika typer av livsmedel. Ett bra exempel är den svenska ekologiska märkningen KRAV som funnits sedan 1985 och administreras av branschföreningen KRAV ekonomisk förening, tidigare Kontrollföreningen för Alternativ Odling. Vad som får kallas ekologisk produktion inom EU är reglerat i lagstiftning. KRAV uppfyller alla regler i lagen men går ännu längre när det gäller regler för djuromsorg, miljö och hälsa, klimatpåverkan och arbetsvillkor. Märkningen omfattar både svenskproducerad och importerad mat och många olika livsmedelskategorier, från spannmål till kött och fisk. Genom att välja KRAV-märkt får man alltså mat som både är producerad på ett mer hållbart sätt och med få tillsatser. EU:s egen märkning EU-ekologiskt uppfyller också reglerna i lagstiftningen men går inte lika långt som KRAV när det gäller exempelvis djuromsorg. SPECIFIKA VARUGRUPPER Men mat kan vara ansvarsfullt producerad utan att vara ekologisk och det finns miljömärkningar även för konventionellt producerad mat. Ett exempel är märkningen Svenskt Sigill – Klimat som strävar mot ökad biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan i lantbruket, men som till skillnad från ekologiska märkningar tillåter användning av syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Märkningen administreras av ett dotterbolag till LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Vissa miljömärkningar är specifika för en viss kategori livsmedel. Hit hör MSC för viltfångad fisk och ASC för odlad fisk. Märkningen MSC står för Marine Stewardship Council. Organisationen bildades på initiativ av WWF och Unilever för att säkra världens tillgång på fisk och skaldjur genom att arbeta för ett långsiktigt hållbart fiske. ASC, Aquaculture Stewardship Council, ställer krav på fodret som används vid odlingar, på begränsad antibiotikaanvändning och vattenrening. Sedan finns det rättvisemärkningar som garanterar skäliga löner och arbetsförhållanden för odlarna och förbjuder barnarbete. Hit hör exempelvis märkningarna Fairtrade, Rainforest Alliance och Utz Certified. Ytterligare en kategori är ursprungsmärkningar som garanterar att varan är producerad på en viss plats, som märkningen Från Sverige eller EU-märkningen Skyddad geografisk beteckning, 32 BUFFÉ #09/2021
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du