Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
TREND På svampjakt BOKTIPS Din vän i svampskogen
VISSTE DU ATT det i Norden finns över 10 000 svamparter och bara ungefär 100 av dessa är goda att äta? Låt boken Vildplockad svamp av Niki Sjölund hålla dig i handen i svampdjungeln: boken bjuder på all kunskap du kan tänkas behöva om 45 olika ätbara svampar – från vilka de är och hur du plockar dem till hur du hanterar, förvarar och tillagar dem, fylld med fotografier signerade Jonas Cramby. Missa inte tävlingen om boken Vildplockad svamp på sidan 39. ”Som små, perfekta konstverk som kan hittas överallt” – Instagramprofilerna @wayoutbros om skogens svamp. Ta tillvara svampen! HAR DU TUR bjuder skogen på mer svamp än du kan hantera just för stunden. Då är det perfekt att torka den! Den torkade svampen kan du sedan enkelt använda i anrättningar genom att först blötlägga den i varmt vatten i 30 minuter eller tills den är helt mjuk. Så torkar du svamp: Rensa svampen noga. Dela i bitar om den är stor. Sprid ut på tidningspapper och låt torka i rumstemperatur ca 1 vecka eller tills svampen är helt torr. Byt tidningspappret några gånger. Förvara den torkade svampen i lufttäta burkar. TIPS! Du kan använda blötläggningsvattnet som buljong i t ex en soppa eller risotto. DAGS ATT FYNDA svamp i skogens generösa skafferi! Vi djupdyker i trenden med vildplockad svamp. TRE FRÅGOR SHALONY VAN STRALENDORFF Designer och svampentusiast Vad är tjusningen med att plocka svamp i skogen? – Det är rogivande, spännande och smakrikt! För mig personligen handlar det mycket om själva svampjakten, sedan är det ju få saker som slår en ljuvlig svampmacka. Jag gillar att hitta nya ställen varje säsong, det är ett bra sätt att lära sig navigera i den varierande vegetationen där olika svamparter trivs. Ditt bästa tips för en nybörjare som vill ge sig ut i svampskogen? – Börja gärna med en svampart i taget som är lätt att känna igen och som inte har någon farlig förväxlingssvamp, till exempel kantarell eller olika soppar. Ett bra sätt att lära sig om nya arter är att följa med någon som kan. Ta reda på om det finns något mykologiskt sällskap i närheten av där du bor som du kan bli medlem hos. Finns det någon svamp som du tycker fler borde hålla utkik efter? – Fårticka tycker jag är underskattad. Grovriven fårticka är ett jättebra substitut för färs men den är också väldigt god att panera i skivor! Följ Shalony på Instagram: @vandorff 8 BUFFÉ #09/2021
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du