Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
KLIMATSPECIAL KÅLDOLMAR MED VITA BÖNOR OCH GRÄDDS
ÅS 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 stora eller 8 små savojkålsblad 2 gula lökar 2 förp kokta vita bönor à 380 g 2 msk olivolja ½ tsk malen kryddpeppar ½ tsk svartpeppar 2 dl hackad persilja 2 msk ljus sirap salt kokt potatis till servering Pressgurka ¼ gurka 2 msk strösocker ½ tsk salt 1 msk ättiksprit (12 %) Rårörda lingon 100 g frysta lingon ½ dl strösocker Gräddsås 400 g savojkål 2 msk olja 4 dl vispgrädde eller växtbaserad matlagningsgrädde GÖR SÅ HÄR 1. Pressgurka: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Lägg på ett fat med kant och strö över socker och salt. Häll på ättika och låt stå tills sockret och saltet löses upp, rör då och då. Ställ i kylen till servering. 2. Rårörda lingon: Rör ihop lingon och socker. Låt stå i rumstemperatur tills sockret löses upp. 3. Kåldolmar: Koka kålbladen i en stor kastrull med saltat vatten 1–2 minuter tills de är mjuka. Lyft upp och låt rinna av. Skär bort den tjocka delen av stammen. 4. Skala och hacka löken. Häll av och skölj bönorna. Fräs löken i olja tills den är mjuk och glansig. Tillsätt bönor, kryddor, persilja och 1 tsk salt och låt fräsa en stund. Krossa bönorna lätt med en slev. Fördela fyllningen i kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg i en ugnsform och ringla över sirap. 5. Gräddsås: Skiva kålen tunt och fräs den i olja i en stor kastrull tills den är gyllene och mjuk ca 10 minuter. Tillsätt 3 dl vatten och låt koka tills hälften av vattnet återstår. Tillsätt grädden och koka ytterligare 10 minuter på medelvärme. Mixa till en slät sås med stavmixer. Smaka av med salt och lite juice från pressgurkan och lingonen. 6. Sätt ugnen på 200 °C. Ställ in kåldolmarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. 7. Servera kåldolmarna med gräddsåsen, rårörda lingon, pressgurka och kokt potatis. TIPS! Får du färska örter över? Hacka dem och frys in. SHAKSHUKA MED KRÄMIG PUMPA OCH LAGRAD OST 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 300 g pumpa t ex hokkaido, butternut eller annan fast sort 2 msk olivolja 50 g lagrad ost Sås 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor ½ dl olivolja ½ tsk malen spiskummin ½ tsk mortlade fänkålsfrön ½ tsk paprikapulver ½ tsk malen koriander 1 tsk svartpeppar 1 tsk harissa eller sambal oelek 1 burk hela tomater ca 400 g 1 dl hackad persilja 1 msk finrivet citronskal salt bröd till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök på svag värme i olja i en stekpanna tills den mjuknar. Tillsätt kryddorna och fräs någon minut. Häll ner tomaterna och låt koka ca 15 minuter, mosa tomaterna med en slev och låt koka till en krämig sås. Smaka av med salt. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Halvera pumpan och kärna ur. Lägg pumpan på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den är mjuk. Gröp ur pumpaköttet och mosa till en kräm. 3. Fördela tomatsåsen i 4 portionsformar och klicka i den mosade pumpan i mitten på formarna. Skär osten i 4 bitar och lägg i pumpakrämen. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Toppa med persilja och citronskal. Servera med bröd. 16 BUFFÉ #09/2021
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du