Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke KLIMATSPECIAL Våga fisk TEXT JOSEFINE NYBERG RECEPT MALIN SÖDERSTRÖM STYLING LINDA LUNDGREN FOTO ROLAND PERSSON välja Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet. MED ALLT FRÅN kocklandslaget och Nobelmiddagen till utbildningar utomlands och jobb på en rad olika restauranger i bagaget driver Malin sedan några år tillbaka Moderna Museets restaurang i Stockholm och den fiskbaserade restaurangen The Fishery. För Malin är alla råvaror lika viktiga men hon tycker att fisken har fått komma lite i skymundan för kött och grönsaker och vill göra den mer lättillgänglig i stugorna. Varför många drar sig för att laga fisk hemma tror Malin grundar sig i en rädsla och okunskap kring råvaran och hon vill därför inspirera till att fler ska våga utmana sig själva i köket. – Jag är övertygad om att man måste testa sig fram i hemmaköket, även med råvaror man inte är van vid, och framför allt tillåta sig att misslyckas ibland. Är man främmande för fisk är det perfekt att börja med frysta fiskblock, sedan kan man avancera till färsk fiskfilé och blåmusslor och slutligen färsk hel fisk. Sedan bör man såklart ha klimataspekten i åtanke när man inhandlar sina råvaror, säger Malin. ATT GE SIG in i den komplexa debatten kring hållbar fisk är inte lätt. Ska man välja odlad fisk framför vildfångad, vilka arter bör man undvika och är det alltid en fördel att välja närproducerad fisk? Malin Söderström säger sig inte sitta inne på facit i en fråga som är under ständig utveckling och förändring, men hon har efter många års erfarenhet i branschen en god kunskap kring hur man väljer den bästa råvaran och framför allt hur man tar tillvara den. – Först tycker jag man ska kolla om fisken har en miljömärkning eller certifiering på förpackningen och handla hos butiker som jobbar med bra leverantörer. Men mitt bästa råd är att titta på WWFs hemsida under Fiskguiden. Där kan man hålla sig uppdaterad om vilka fiskar man ska undvika av miljöskäl. De fiskar som är markerade i rött ska man låta bli, de gulmarkerade ska man vara försiktigt med och de fiskar som kategoriseras som gröna innebär ett bra val. Det är nämligen inte alltid så att man kan utesluta en hel fiskart, utan det kan vara faktorer som hur eller var den är fiskad som avgör om den är ett bra val. Låt också hållbarhetsmärkningarna MSC, ASC och KRAV guida dig! SLUTLIGEN SKICKAR MALIN med sig sina bästa tips för att lyckas med fisken i hemmaköket. – Använd termometer, den är ett fantastisk hjälpmedel för att få till den perfekta tillagningen. Och var inte rädd för att tillreda fisken hel, i stekpannan eller på grillen, då är det dessutom enklare att filea den. / 26 BUFFÉ #09/2021
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du