Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
KLIMATSPECIAL Att preppa POTATISSALLAD MED DRAGON
2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1,6 kg potatis 1 rödlök 1 kruka färsk dragon 3 msk senap 3 msk vitvinsvinäger ½ tsk salt 2 krm svartpeppar ½ dl olja GÖR SÅ HÄR 1. Skär potatisen i bitar eller halvera om de är små. Koka mjuka i saltat vatten. 2. Skala och finhacka löken. Plocka bladen från dragonen. Vispa ihop senap, vinäger, salt, peppar och olja. 3. Blanda potatisen med dressing, lök och dragon. CHILI- OCH SIRAPSROSTADE MORÖTTER 3 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1,2 kg morötter 2 msk olja 1 tsk salt 2 vitlöksklyftor 1 tsk chiliflakes ½ dl lönnsirap eller ljus sirap 2 msk vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Dela morötterna på längden, två gånger om de är tjocka. Blanda med olja och salt på en stor plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter. 2. Skala och riv vitlöksklyftorna och blanda med chiliflakes, sirap och vinäger. Häll dressingen över morötterna och rosta ytterligare 10 minuter eller tills morötterna mjuknat men har lite tuggmotstånd kvar. MARINERADE BÖNOR 3 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 5 förp kokta vita bönor à 380 g 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor SÖNDAG POTATISSALLAD MED ROSTADE MORÖTTER, BÖNOR OCH PICKLAD GURKA 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT 1 /3 sats chili- och sirapsrostade morötter 1 /3 sats potatissallad med dragon ¼ sats marinerade bönor ½ sats dillpicklad gurka GÖR SÅ HÄR 1. Servera de rostade morötterna med potatissalladen, de marinerade bönorna och den picklade gurkan. ¾ dl olja 2 tsk paprikapulver, gärna rökt ½ tsk malen spiskummin ½ tsk malen koriander 2 msk torkad oregano 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar 2 msk vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR 1. Skölj bönorna och låt rinna av. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i 2 msk olja tills de mjuknar. 2. Blanda löken med kryddorna, bönorna, vinägern och resten av oljan. Låt marinera minst 15 minuter. DILLPICKLAD GURKA 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 gurka ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 2 dl vatten 1 msk hackad dill GÖR SÅ HÄR 1. Skiva gurkan och lägg i en väl rengjord burk med lock. 2. Rör ihop ättika, socker, vatten och dill tills sockret löses upp. Häll i lagen i burken och sätt på locket. Förvara i kylen till servering. Håller ca 1 vecka i kylskåp. Att servera TISDAG POTATISKAKOR MED KANTARELLER OCH PEPPARROTSKRÄM 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT 2 /3 sats potatissallad med dragon ½ sats dillpicklad gurka TILLSÄTT 1 vitlöksklyfta 200 g kantareller 3 krm salt ½ krm svartpeppar 2 dl växtbaserad crème fraiche eller matyoghurt 2–3 msk riven färsk pepparrot neutral olja att steka i GÖR SÅ HÄR 1. Mosa potatissalladen grovt med en potatisstöt eller träslev. Forma till 12 biffar med händerna, ca 2 cm tjocka. 2. Skala och finhacka vitlöken. Stek kantarellerna i 2 msk olja tills de släppt vätskan. Tillsätt vitlök, 1 krm salt och peppar och stek tills svampen är gyllene. 22 BUFFÉ #09/2021 1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. 2. Skär morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken noga och skiva tunt. Stek purjolöken i oljan tills den mjuknar i en stor stekpanna. Lägg i morötterna och stek ett par minuter till. Tillsätt matvetet och bönorna. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. 3. Hacka persiljan. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda persilja och fänkål med vinäger och ½ krm salt. 4. Häll upp matveteblandningen på ett stort fat. Toppa med fänkålen och strö över pumpakärnor. MÅNDAG HUMMUS PÅ BÖNOR MED ROSTADE MORÖTTER 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT 1 /3 sats chili- och sirapsrostade morötter ½ sats marinerade bönor TILLSÄTT ½ dl neutral olja ½ kruka timjan salt, svartpeppar bröd till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Värm morötterna i ugnen ca 5 minuter. 2. Mixa bönorna med olja och ½ dl kokande vatten till en slät hummus. Tillsätt ev lite mer vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. 3. Plocka timjanbladen. Toppa hummusen med morötterna och strö över timjan. Servera med bröd. 3. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med riven pepparrot och 2 krm salt. 4. Stek potatiskakorna i olja i en stor panna på medelvärme tills de är krispiga och gyllene, ca 2–3 minuter på varje sida. 5. Servera potatiskakorna med pepparrotskrämen, kantarellerna och dillpicklad gurka. ONSDAG MATVETESALLAD MED BÖNOR OCH ROSTADE MORÖTTER 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT 1 /3 sats chili- och sirapsrostade morötter ¼ sats marinerade bönor TILLSÄTT 3 dl matvete 150 g purjolök 2 msk olja ½ kruka persilja 1 fänkål 1 ½ tsk vinäger ½ dl rostade pumpakärnor salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR Vi klimatguidar våra recept! På buffe.se finns klimatsmarta recept med max 0,5 kg CO2-e per portion, i linje med WWF:s rekommendationer. Håll utkik efter recepten som är märkta med löv.
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du