Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
KLIMATSPECIAL FISH CAKES MED GLASNUDELSALLAD 4 PE
RSONER / 45 MIN INGREDIENSER 600 g färsk vit fiskfilé t ex sej utan skinn 2 limeblad ½ citrongräs 1 ½ msk röd currypaste 1 tsk salt 1 dl hackad koriander 2 finskurna salladslökar neutral olja till stekning chilimajonnäs till servering Glasnudelsallad 100 g glasnudlar 1 vitlöksklyfta 1 röd chili 1 tsk sesamolja 2 msk rapsolja 2 msk ris- eller vitvinsvinäger 2 msk färskpressad limejuice 1 tsk honung 2 msk asiatisk fisksås 2 msk finriven ingefära ca 1 liter strimlade grönsaker t ex savoykål, morötter, zucchini och paprika 3 finskurna salladslökar 1 dl plockad koriander GÖR SÅ HÄR 1. Skär fisken i mindre bitar. Strimla och hacka limebladen och citrongräset fint. Lägg fisk, limeblad, citrongräs, currypaste och salt i en matberedare. Pulsa några gånger tills allt är blandat men har lite bitar kvar. Tillsätt koriander och salladslök och pulsa något varv till. Forma till 12 små biffar med oljade händer och stek i rikligt med olja 2–3 minuter per sida. 2. Tillaga glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med sesamolja, olja, vinäger, limejuice, honung, fisksås och ingefära. Blanda dressingen med nudlarna, grönsakerna, salladslök och koriander. 3. Servera salladen med fish cakes och chilimajonnäs och gärna extra lime. TIPS! Använd de grönsaker du har hemma, som isbergssallad, gurka, vitkål eller rättika. 29 BUFFÉ #09/2021 SMÖRSTEKT PIGGVAR MED KANTARELLER OCH RÖDBETOR 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 piggvar eller bergtunga 2–2 ½ kg ca 800 g små rödbetor 500 g kantareller 1 schalottenlök 2 msk finhackad persilja 2 msk finriven pepparrot smör salt, svartpeppar Vispat örtsmör 100 g rumsvarmt smör 1 dl blandade hackade örter t ex persilja, dill och gräslök ½ msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR 1. Vispat örtsmör: Vispa smöret fluffigt och blanda ner örter, citronskal och 1 krm salt. 2. Koka rödbetorna tills de är mjuka ca 30 minuter. Häll av, spola i kallt vatten och skala. 3. Sätt ugnen på 125 °C. Skär eller hugg bort huvudet på piggvaren och klipp bort den yttre randen av sidofenorna. Skölj fisken i kallt vatten, noga där huvudet har suttit. Torka och krydda med 1 tsk salt runtom. 4. Hetta upp 3 msk smör i en stor stekpanna och stek fisken långsamt ca 5 minuter per sida tills den får fin färg. Lägg på en ugnsplåt. Ställ in fisken i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 55 °C. Ett tips om man inte har termometer är att se om köttet lätt lossnar vid benet. 5. Rensa kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek kantarellerna i torr panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt 25 g smör och löken och låt steka tills svampen är gyllene. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ner persiljan. 6. Servera den nystekta fisken med kantareller, rödbetor, vispat smör och pepparrot. TIPS! Rätten går fint att variera med olika rotfrukter och svamp. Prova till exempel med smörstekt kålrabbi med dill och välstekt ostronskivling!
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du