Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
SMAK Potatis TIPS KRISPIG POTATIS MED ÖRTER Hasse
lbackspotatis på nytt vis: Smält 150 g smör och blanda med 2 rivna vitlöksklyftor och 1 msk hackad rosmarin. Skiva 2 kg skalad fast potatis tunt, gärna med mandolin. Blanda potatisen med smöret och 2 tsk salt i en bunke. Ställ potatisskivorna i en smörad form i ett fint mönster. Ställ in i mitten av ugnen 45–55 minuter på 200 °C tills potatisen är gyllene. Pensla då och då med smöret som blir kvar i bunken. BOKTIPS DIN POTATISBIBEL En matnyttig bok helt tillägnad den kära knölen – Potatis av Anna Froster är den enda läsningen du behöver om du vill gräva ner dig (bokstavligen) i potatisens värld. Här ryms spännande historia och recept med potatisen i fokus såväl som näringslära och odlingstips. Om du inte var en potatisfantast innan du öppnade boken kommer du garanterat vara det lagom tills du nått sista sidan! Tillsätt gärna örter efter smak. TIPS! FÖLJ MED PÅ en djupdykning i potatisens värld: tips, kul kunskap och goda recept med den mångsidiga favoritknölen. FÖRVARA RÄTT Mörkt och svalt, mellan 4–6 °C, gärna i en papperspåse. Extra gott att kombinera med potatis: Smör Citron Dill Svamp ALLT DU BEHÖVER VETA POTATISPLANTAN ÄR EN ört som växer med stora, gröna blad och rosa, vita eller lila stjärnformade blommor. Stamknölarna som växer under jorden är ett bär som vi kallar för potatis. Tack vare att den är en tålig underjordisk gröda som klarar lång förvaring är den en viktig basråvara i vårt kalla klimat. Potatis odlades för mer än 8 000 år sedan av bergsfolk i Anderna och den som sägs ha varit först med att odla potatis i Sverige är Olof Rudbeck i Uppsala runt år 1655. I slutet av 1600-talet var potatisplantan vanlig som prydnadsväxt med sina vackra blommor tills den under 1700-talet blev populär att göra brännvin på innan den slutligen började användas som matgröda på 1800-talet. Potatis är en mycket god källa till C-vitamin och 100 g potatis ger 25 % av det rekommenderade dagliga intaget. Själva potatisplantan är giftig på grund av att den innehåller alkaloiden solanin. Även grön potatis eller potatis med gröna fläckar kan innehålla ämnet och ska inte ätas eftersom det kan ge magont. RECEPT POTATISBAKELSE 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 700 g fast potatis 2 dl crème fraiche 2 ägg 1 liten riven vitlöksklyfta ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 1 ½ dl riven Västerbottensost smör GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda crème fraiche, ägg, vitlök, salt och peppar i en bunke. 2. Skala och riv potatisen grovt. Rör ner den rivna potatisen i äggblandningen. Fördela smeten i 4 smorda portionsformar. Toppa med osten. 3. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills de är gyllene. 9 BUFFÉ #09/2021
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du